Kemi

Forklaring af beregning af pH ved overslag

13. oktober 2020 af Minniei (Slettet) - Niveau: A-niveau
Jeg har læst følgende overslag fo en pH-beregning, men forstår det ikke helt.


Så når man tilsætter 1 mmol HCl i 1 L vand, kan man fordi opløsningen er sur antage
[OH-]<<[Cl-]
(Hvorfor kan man det?)

[OH-]<<1mM
Mængden af hydroxid kan ignoreres, fordi den er så lille
[H+] er ca. lig [Cl-]

[H+]=1mM

Er der en venlig sjæl, som vil forklare, hvorfor man kan gøre disse antagelser?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2020 af mathon

      \small \small \small \small \begin{array}{lllll} \textup{Ved 25}\degree \textup{C}\\& \left [ OH^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]=10^{-14}\;M^2\\\\& \left [ H_3O^+ \right ]=\frac{10^{-3}\;mol}{1\;L}=10^{-3}\;M\\\\& \left [ OH^- \right ]=\frac{10^{-14}\;M^2}{\left [ H_3O^+ \right ]}=\left [ OH^- \right ]=\frac{10^{-14}\;M^2}{10^{-3}\;M}=10^{-11}\;M&\textup{som er forsvindende}\\&& \textup{i forhold til }10^{-3}\;M\\\\\\\\ &HCl\;+\;H_2O\;\longrightarrow \;Cl^-\;+\;H_3O^+& \textup{100\% ioniseret (st\ae rk syre)} \end{array}


Skriv et svar til: Forklaring af beregning af pH ved overslag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.