Matematik

Differentialligninger...Hjælp

17. november 2020 af xx2020 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg kan virkelig bruge hjælp til nedestående opgave

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2020 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. november 2020 af peter lind

løsningen til den differetialligning er positiv og monoton voksende


Svar #3
17. november 2020 af xx2020 (Slettet)

men hvordan kan jeg vha. beregninger (evt. løsningen af de forskellige funktioner) vise det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. november 2020 af Anders521

#3 Der står, at du skal argumentere, ikke beregne. Men hvis du insisterer, er du vel klar over, at en løsning til differentialligningen y' = k·y, er givet ved y = C·ekx.


Svar #5
17. november 2020 af xx2020 (Slettet)

hvordan kan jeg så argumentere for det 


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. november 2020 af Anders521

#5 En måde at argumentere for det er på baggrund af en grafisk undersøgelse af differentialligningen. Hvis vi tegner den generelle ligning y' =k·y i en (y',y)-plan, så ved vi fra C-niveau, at den udgør en ret linje, der går gennem (0,0). Den kaldes for en ligefrem proportionalitet, idet funktionerne y' og y er proportionale ifht. hinanden med en faktor k. 

I en (y',y)-plan gælder der følgende:

a) For y ∈] -∞, 0 [ er y' < 0, dvs. løsningerne y er aftagende. I et (x,y)-plan vil integralkurverne derfor være aftagende, og kurverne vil ligge under x-aksen.                                                                                              b) For y ∈] 0, ∞ [ er y' > 0, dvs. løsningerne y er voksende. I et (x,y)-plan vil integralkurverne derfor være voksende, og kurverne vil ligge over x-aksen.                                                                                                    c) For y = 0 er y' = 0, dvs. løsningen y er konstant.  I et (x,y)-plan vil integralkurven derfor være konstant, og kurven vil være en vandret linje, der "oven på x-aksen".

I din opgave er der 3 mulige  "integralkurver". Det står nu klart ud fra den kvalitativ analyse oven for, at med ligningen y' = 0,3·y, kan parablen f udelukkes, idet y' ikke skifter fortegn. Dernæst kan grafen h udelukkes. Det skyldes, at Origo er en del af grafen, hvilket ikke er muligt med mindre y' = 0. Men så er integralkurven en vandret linje, hvilket h ikke er. Det må så betyde, at grafen for g er en integralkurve, hvilket er klart, da for g(x)∈ ] 0, ∞ [ er g'(x) > 0 for alle x∈ R.

Sådan kan du argumentere.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. november 2020 af Anders521

#5 Se retningsfeltet i vedhæftet billede som støtte.

Vedhæftet fil:Slope field.png

Skriv et svar til: Differentialligninger...Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.