Matematik

Skæringspunkt

02. december 2020 af Sofia0294 - Niveau: C-niveau

Nogle der kan hjælpe mig med at finde skæringspunkt af disse to ubekendte?

2y=x-4

0,5y=0,5x+0,5

tak på forhånd. har virkelig brug for hjælp fordi det en aflevering:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2020 af Mathias7878

Du har et ligningssystem, der består af to ligninger med to ubekendte. Det kan man løse på flere forskellige måder. Du kan f.eks. isolere x i den første ligning. Det giver x = 2y + 4. Ersat det nu med x i den anden ligning. Så har du kun en ubekendt y tilbage i den ligning og kan dermed isolere y. Når du så har fundet y, så kan du finde ud af hvad x er.

- - -

 

 


Svar #2
02. december 2020 af Sofia0294

Kan jeg få den igen forstår det ikke helt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2020 af Mathias7878

Man har, at 

\small 2y=x-4 \Leftrightarrow x = 2y+4

hvilket substitueres i den anden ligning

\small 0.5y = 0.5(2y+4)+0.5

Gang nu selv parentesen ud på højre siden og isoler y. Når du har fundet y bruger du blot, at x = 2y + 4 for at finde x. 

- - -

 

 


Svar #4
02. december 2020 af Sofia0294

tak for hjælpen :=)


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2020 af mathon

eller

              \small \small \begin{array}{lllllll} I\textup{:}&2y&=&x-4\\ II\textup{:}&0.5y&=&0.5x+0.5&II\textup{ multipliceres med }-2\textup{ og kaldes }III\\\\\\ I\textup{:}&2y&=&x-4\\ III \textup{:}&-y&=&-x-1&I\textup{ og }III\textup{ adderes}\\\\\\& y&=&-5&\textup{som indsat i }I\\ \textup{giver}\\ &-10&=&x-4\\\\& x&=&-6 \end{array}


Skriv et svar til: Skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.