Matematik

ginikoefficienten

09. december 2020 af javannah5 - Niveau: A-niveau
“Undersøg ginikoefficienten for Lorenzfunktionen L(x)=x^2 , x e (0,1)”
Hvad er ginikoefficienten og hvordan undersøger man det i forhold til den givet funktion?

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2020 af Moderatoren

Se din første tråd her: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1988570

Det kan åbenbart ikke forklares enklere.


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. december 2020 af Anders521

#0

Hvad er ginikoefficienten

Se #2 i tråden her: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1810341

hvordan undersøger man det i forhold til den givet funktion?

Se #7 i tråden her: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1987683 


Svar #3
09. december 2020 af javannah5

Okay jeg har fået styr på hvad ginikoefficienten er for noget, men hvordan undersøger jeg den for funktionen jeg skrev i mit første spørgsmål?

Svar #4
09. december 2020 af javannah5

???

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. december 2020 af Anders521

#3

hvordan undersøger jeg [Ginikoefficienten] for funktionen jeg skrev i mit første spørgsmål?

Ved at bruge formlen, der er udledt i #7 i tråden:                                                                                                                                              https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1987683


Svar #6
09. december 2020 af javannah5

Jeg har prøvet at lave det
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. december 2020 af Anders521

#6 Du mangler blot at gange det bestemte integrale med 2 i anden linje, dvs. 

                                                                       G = 2·∫01 ( x - L(x) ) dx

Gør du dette, skulle du gerne få resultatet som vist i sidste linje, dvs. ca. 0,34 eller 1/3.                                                                                                                                               


Svar #8
09. december 2020 af javannah5

Sådan her
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #9
09. december 2020 af Anders521

#8 Ja, men 3. linje er ændret. Svaret i begge formler skal være ens. 


Svar #10
10. december 2020 af javannah5

Sådan her
Vedhæftet fil:image.jpg

Svar #11
10. december 2020 af javannah5

Udover det hvilken vejledende tekst kunne du finde på at skrive til denne her udregning?

Svar #12
10. december 2020 af javannah5

???

Svar #13
10. december 2020 af javannah5

#9

#8 Ja, men 3. linje er ændret. Svaret i begge formler skal være ens. 

Anders521 kan du tjekke om jeg har lavet det rigtigt i svar #10


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. december 2020 af Anders521

#13 Ja, nu er det rigtigt.  ;-)


Svar #15
10. december 2020 af javannah5

Men hvad kunne der står af vejledende tekst for mellemregninger bare så man bedre kan forstå det

Svar #16
11. december 2020 af javannah5

Anders521 kan du hjælpe mig med mit spørgsmål fra svar #15

Svar #17
11. december 2020 af javannah5

Men hvorfor ganger vi bl.a. det bestemte integrale med 2?

Svar #18
11. december 2020 af javannah5

Er der nogle der kan svare på mit spørgsmål?

Brugbart svar (0)

Svar #19
12. december 2020 af Anders521

#17

Men hvorfor ganger vi bl.a. det bestemte integrale med 2?

Men tallet 2 kommer jo af definitionen af Gini-koefficienten. Hvis du virkelig har styr på begrebet som du skrev i #3, ville du vide, at koefficienten er en relativ størrelse. Havde du været ihærdigt med at læse indholdet i #7 ville du have set linket 

                                            https://en.wikipedia.org/wiki/Gini_coefficient#Definition

hvori der er en figur, hvor koefficienten er repræsenteret grafisk under overskriften Definition. Dertil er der tekst med formlen/definitionen for Gini-koefficienten G = A / (A+B).

Men hvordan er arealerne A og B relateret til formlen for koeffcienten opstillet som et bestemt integral? 

Ud fra din mellemregninger ved du jo, at A = ∫01 ( x - L(x) ) dx, og B = ∫01 x dx (den sidstnævnte behøver man ikke integralregning til, når figuren anvendes - det er faktisk et overkill). Med formlen G = A / (A+B) bliver det nu åbenlyst, hvor 2-tallet kommer fra.


Brugbart svar (0)

Svar #20
12. december 2020 af Anders521

Rettelse til #19

Ud fra dine mellemregninger ved du jo, at A = ∫01 ( x - L(x) ) dx, og A+B = ∫01 x dx


Skriv et svar til: ginikoefficienten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.