Matematik

potensfunktioner

11. december 2020 af nutellaelsker - Niveau: C-niveau

har jeg forstået rigtigt at når det handler om potensfunktioner så er x altid en procent? potensfunktioner siges at være procent - procent vækst


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2020 af PeterValberg

Det var et meget "knudret" spørgsmål, hvor det ikke lige
er til at gennemskue, hvad du faktisk spørger efter....

men her er et link til en videoliste om potensfunktioner < LINK >
måske du kan få svar på dine spørgsmål der

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
11. december 2020 af nutellaelsker

tak peter valberg haha jeg bliver altid forvirret med potenssfunktioner


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2020 af Capion1

# 0
Mon ikke du tænker på eksponentiel vækst?
Renteformlen   kn = k0(1 + r)n
er et eksempel på en eksponentialfunktion med konstant vækst på r  (rentefoden pr. rentetilskrivning).


Svar #4
11. december 2020 af nutellaelsker

nårghh jeg tror jeg har fat i nu hvordan potensfunktioner fungerer. Hvis x er 5 og den stiger med lad os sige 200% (jeg kigger på eksemplet fra webmatematik). 200% skal omskrives til fremskrivningsfaktor dvs 200/100= 2 + 1 = 3. Her skal selve x værdien i forskriften være 3 og y værdien er 11 når x er 5 dvs forskriften er

f(x) = 11 * 30,631 = 22,000

så altså det er ikke 5 der skal sættes ind i x værdien i forskriften men hvor meget den vokser med i procent som her er 3.      3 skal derfor sættes ind i x plads.  og ud fra y værdien 11 kan man sige at den den er vokset med 100 da 11 gange 2 giver 22.

Er det rigtigt eller forkert hvad jeg siger? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. december 2020 af mathon

              \small \small \begin{array}{llllll} \textup{Potensfunktion:}&y=b\cdot x^a\\\\ \textup{V\ae kstsammenh\ae ng:}&1+r_y=(1+r_x)^a \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. december 2020 af StoreNord

Dette er en eksponentiel funktion:                     y=b⋅ax

Dette er en potensfunktion:                     y=5x²


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. december 2020 af janhaa

#6

Dette er en eksponentiel funktion:                     y=b⋅ax

Dette er en potensfunktion:                     y=5x²

Dette er en eksponentiel funktion:   

y=b*a^x


Svar #8
11. december 2020 af nutellaelsker

Men er det så forkert hvad jeg har forklaret?

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. december 2020 af StoreNord

Dit regnestykke  #4 er rigtigt. Men i en funktion skal der forekomme et  x .


Svar #10
11. december 2020 af nutellaelsker

her er et billede af grafen jeg snakker om 

Vedhæftet fil:Skærmbillede (304).png

Svar #11
11. december 2020 af nutellaelsker


Svar #12
11. december 2020 af nutellaelsker

Ja men x her er det ikke 3? Potensfunktioner handler jo om procent væskt og man kan jo ikke indsætte 5 ind i x plads for ellers giver det jo ikke mening. Så ville der stå f(x) = 11 * 5^0,631. Og det vil så give 30,36. :-)

Svar #13
11. december 2020 af nutellaelsker

Altså det er procenten som er x hvad jeg prøver at forklare og ikke de tal værdier (0 - 15) der findes på x grafen. Someone help potensfunktioner is driving me crazy

Brugbart svar (0)

Svar #14
11. december 2020 af StoreNord

Jeg har stadig en fornemmelse af at du blander potensvækst med eksponentiel vækst.

Hvad er funktionen i #11?


Brugbart svar (0)

Svar #15
11. december 2020 af Capion1

Prøv at kigge på potensfunktionen

          f(x)=4\cdot x^{a}    hvor      a=\frac{\log 2}{\log 3}   = 0,63092975...


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. december 2020 af Capion1

Lad os se på hvor meget f (x) stiger med, når x fordobles, altså når x bliver til 2x.
Vi har, med forskriften # 15,

     f (2x) = 4·(2x)= 4·2axa = 2a·f (x)

Vi ser, at ved fordobling af x bliver f (x)  2gange så stor.
Beregn så hvor mange procent f (x) stiger.


 


Svar #17
11. december 2020 af nutellaelsker

Du skriver   f (2x) = 4·(2x)a  = 4·2axa = 2a·f (x)   men hvordan får du det til 2a·f (x)? Hvad sker der med xjeg har understreget i tykt? 


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. december 2020 af Capion1

Der gælder,  (2x)a = 2axa    (generelt   (ab)n = anbn   hver faktor opløftes med samme eksponent)
Hvad skal du bruge xa til? Det er jo selve funktionen, hvor faktor 4 skal hæftes på.
Jeg forstår ikke, hvad du skal vide, udover det allerede beskrevne.


Brugbart svar (0)

Svar #19
11. december 2020 af Capion1

Lad nu x blive tre gange så stor.
Da får vi, analogt med # 16:
f (3x) = 4·(3x)a = 4·3axa = 3a·f (x)                 3a = 2
Vi ser, at når x gøres 3 gange større, gøres f (x) to gange større.


Brugbart svar (0)

Svar #20
12. december 2020 af ringstedLC

#0

har jeg forstået rigtigt at når det handler om potensfunktioner så er x altid en procent? potensfunktioner siges at være procent - procent vækst


x er ikke en procent. Procent er altid af "noget", så "noget" skal være kendt for at du kan beregne procenten.

- Lineær vækst: x vokser med en fast/kendt værdi ⇒ y vokser med en fast værdi.

Eks.: Ved jævn fart vokser afstanden fra begyndelsespunktet med en konstant fx pr. time. Tilvæksten er konstant.

- Eksponentiel vækst: x vokser med en fast værdi ⇒ y vokser procentuelt fx. pr. år.

Eks.: Ved kapitalfremskrivning vokser saldoen K0 med rentetilskrivningen (et procenttal af saldoen) pr. rentetermin. Tilvæksten bliver større og større.

- Potentiel vækst: x vokser med en procentdel af x ⇒ y vokser med en procentdel af y.

Eks.: Kvadratet på en sidelængde giver arealet af et kvadrat.

Forholdet mellem den procentuelle tilvækst i areal og den procentuelle tilvækst af sidelængde er konstant.

Vedhæftet fil:__0.png

Skriv et svar til: potensfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.