Matematik

sandsynlighed - chance

28. februar 2021 af Anne201 - Niveau: 7. klasse

Hej matematikkere :) 

er der nogen der kan forklar mig chance begrebet --> sandsynlighed 

og hvor møder man.chance hen i hverdagen? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2021 af ringstedLC

Chance/risiko ≈ sandsynlighed er det neutrale ord. Derfor; sandsynlighedsregning. Et klassisk eksempel er "kast med en sekssidet terning", hvor P(6) (sand. for at slå en sekser) kan beregnes som 1 ud af 6 = 1/6 ≈ 17%. Eller med to terninger og deres sand. for at slå et bestemt slag. Et andet eksempel er "plat eller krone" med en mønt, hvor P(plat) = P(krone) = 1/2 = 50%.

Når du bliver lidt skrappere til det, kan sandsynligheden for forskellige "hænder" i pokerspil, gevinst i Lotto eller tips også beregnes. Og helt aktuelt desværre; en ca. sandsynlighed for at blive smittet med corona kan beregnes af de allerdygtigste på feltet.

I sandsynlighedsregning er forudsætninger vigtige. I eksemplet med mønten er det givet, at den vil falde på én af siderne. Selvom nogle mønter faktisk kan stilles på højkant, så antager vi, at det ikke kan ske. Vi antager også, at mønten er ægte, så den lige gerne vil falde til hver side. Dette gælder også for den ægte terning. Ved uægte mønter og terninger skal vi kende sandsynligheden for "skævheden" for at kunne regne videre.

Vi kan derfor ikke fx beregne sandsynligheden for, at bussen er forsinket imorgen. Der er nemlig ukendte forudsætninger.


Svar #2
28. februar 2021 af Anne201

mange taaak :) 

er det muligt at du kan forklare det med uformelle ord? Tror ik jeg forstår det helt : ) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2021 af ringstedLC

Kopier og markér det "formelle" som du ikke forstår helt.


Skriv et svar til: sandsynlighed - chance

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.