Biologi

Pubertet og hormoner

13. marts 2021 af javannah5 - Niveau: C-niveau
Hvor produceres disse stoffer: GnRH, FSH, LH

Hvad er negativ feedback?

Hvad er positiv feedback?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2021 af Quarr

Hvor produceres disse stoffer: GnRH, FSH, LH ?

FSH og LH= Hypofysen

GnRH = Hypothalamus 

- - -

Ja

 


Svar #2
13. marts 2021 af javannah5

#1
Hvor produceres disse stoffer: GnRH, FSH, LH

FSH og LH= Hypofysen

GnRH = Hypothalamus

Hvor henne i kroppen foregår det?

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2021 af Quarr

#2

Hypofysen befinder sig på undersiden af hjernen, og Hypothalamus befinder sig tæt på hypofysen (nederst i mellemhjernen) Hypofysen har en forlap og baglap. Hypofysen er vigtig for ens udvikling gennem puberteten. Hypothalamus styrer nogle funktioner som vi normalt ikke er bevidst om ved at sende nerveimpulser til hjernestammen. Fx: blodtryk og puls.

Se her: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/om-hormoner-og-stofskifte/hypofysen/#:~:text=Hypofysen%20er%20en%20kirtel%20p%C3%A5,v%C3%A6kst%2C%20udvikling%20og%20daglige%20funktioner.

- - -

Ja

 


Svar #4
14. marts 2021 af javannah5

#3

#2

Hypofysen befinder sig på undersiden af hjernen, og Hypothalamus befinder sig tæt på hypofysen (nederst i mellemhjernen) Hypofysen har en forlap og baglap. Hypofysen er vigtig for ens udvikling gennem puberteten. Hypothalamus styrer nogle funktioner som vi normalt ikke er bevidst om ved at sende nerveimpulser til hjernestammen. Fx: blodtryk og puls.

Se her: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/om-hormoner-og-stofskifte/hypofysen/#:~:text=Hypofysen%20er%20en%20kirtel%20p%C3%A5,v%C3%A6kst%2C%20udvikling%20og%20daglige%20funktioner.

Kan du også svare på mit spørgsmål om negativ og positiv feedback?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. marts 2021 af kemc

#0 Hvor produceres disse stoffer: GnRH, FSH, LH

Hvad er negativ feedback?

Hvad er positiv feedback?

I menneskets hjerne findes der et område kaldes for "Hypothalamus" som regulerer bassale funktioner, fx sult, tørst mæthed. Her hormonet GnRH produceres,  hvilket får hypofysen til at danne to overordnede kønshormoner FSH og LH,


Svar #6
14. marts 2021 af javannah5

Hvad er er positiv feedback og negativ feedback?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. marts 2021 af DrNielsen

Negativ feedback: jo højere koncentration af et stof, jo mere hæmmes dette direkte eller indirekte.

Positiv feedback: Jo højere koncentration af et stof jo mere stimuleres udskillelsen og dannelsen af mere.


Brugbart svar (2)

Svar #9
14. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Feedback findes i mange sammenhæng, både i biologien og fysikken.

I gamle dage var en almindelig bageovn i et privat hjem indrettet med en gasbrænder, der kunne varme ovnen op. Man kunne regulere opvarmningen ved at dreje på gashanen. Det man regulerede, var varmeproduktionen. Man skulle så holde øje med, om ovnen havde den rette temperatur, og så indstille gastilførslen efter det.  I moderne elektriske komfurer er det el-tilførslen, der reguleres, men der er tilføjet et kredsløb, der passer arbejdet med at holde øje med temperaturen. På forpladen kan man indstille den ønskede temperatur. En føler inde i ovnen måler den aktuelle temperatur. Kredsløbet sammenligner de to temperaturer. Hvis den aktuelle temperatur er for lille, tændes der for varmelegemet, hvis temperaturen er for høj, slukkes der for varmelegemet. Der sendes altså information tilbage fra selve ovnen til det sted, hvor den styres. Det kaldes feedback på engelsk og tilbagekobling på dansk. Da en for høj temperatur bevirker en nedlukning af opvarmningen, kaldes det negativ tilbagekobling (negative feedback) eller modkobling.

Der er mange andre tilfælde af modkobling.

Positiv tilbagekobling findes også mange steder. Et sted, hvor man lidt for ofte kommer ud for den, er i forbindelse med højttaleranlæg. De fleste menesker har hørt højttalere hyle højt, hvis en mikrifon kommer for tæt på højttaleren. Lyden, der opfanges af mikrifonen, bliver til et elektrisk signal, der forstærkes og sendes ud i højttaleren. En lille del af lyden herfra kommer tilbage til mikrofonen og sendt ud igen. Hvis lyden er kraftigere efter en tur rundt, end den startede med at være, kommer hylet. Lyden forsinkel på vej fra højttaler til mikrofon. Hvis en tone kommer tilbage i fase med sig selv, har man positiv tilbagekobling for den tone, mens en anden tone, der kommer tilbage i modfase med sig selv giver negativ tilbagekobling, så den første tone høres, mens den anden dør ud.


Skriv et svar til: Pubertet og hormoner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.