Matematik

Udsalg i en elektronikbutik

20. marts 2021 af Quarr - Niveau: 9. klasse

Der er udsalg i en elektronikbutik. Der er 25% i rabat på samtlige varer.

En smartphone koster på udsalg 4500 kr.

Hvad koster en smartphone normalt?

Hvad gør jeg her og hvorfor? Gerne en forklaring.


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. marts 2021 af mathon

Udsalgsprisen er 75% af normalprisen N.

                \small \begin{array}{lllll} 75\%\textup{ af N = }4500\;kr\\\\ N=? \end{array}


Svar #2
20. marts 2021 af Quarr

#1

Mange tak! :D Skal man så dividere 75% med 4500 for at finde det fulde beløb? :-)

- - -

Ja

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. marts 2021 af AMelev

#2 Ja. (0.75\cdot x=4500\Leftrightarrow x=....)


Svar #4
20. marts 2021 af Quarr

#3

Mange tak for din hjælp også! :-)

Når jeg dividerer med kommatal plejer jeg at forlænge nævner og tæller så jeg får to heltal.

- - -

Ja

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. marts 2021 af AMelev

God "plejer".

Du kan evt. her i stedet udnytte, at 75% = 3/4, og at man dividerer med en brøk ved at gange med den omvendte, så det giver 4500*4/3. Så kan du forkorte med 3, så du får 1500*4.


Svar #6
20. marts 2021 af Quarr

#5

Når på den måde! :-) Er ikke så skarp til det med "omvendte brøker".

Får vha denne metode 6000:

x*(3)/4=4500 <-> 3n=18000 <-> n=6000

Har ingen ide om jeg har opstillet det korrekt, forsøgte :-)

Forlænger også hvis jeg skal gange med kommatal.

- - -

Ja

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. marts 2021 af ringstedLC

#2

#1

Mange tak! :D Skal man så dividere 75% med 4500 for at finde det fulde beløb? :-)

Nej. Man skal dividere 4500 med 75% ≈ 75/100 ≈ 3/4:

\begin{align*} 75\%\;\text{af N} &= 4500\,\text{kr} \\ N\cdot \frac{75}{100} &= 4500\,\text{kr} \\ \frac{N\cdot \frac{75}{100}}{\frac{75}{100}} &= \frac{4500\,\text{kr}}{\frac{75}{100}} \\ N&= \frac{100}{75}\cdot 4500\,\text{kr}=6000\,\text{kr} \end{align*}

#6: Brug enten x eller n.


Svar #8
20. marts 2021 af Quarr

#7

Hej, Ringsted. Mange tak, nu giver det bedre mening for mig! :-)

Tak allesammen!!! :-)

- - -

Ja

 


Skriv et svar til: Udsalg i en elektronikbutik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.