Biologi

Tubocurarin

20. marts 2021 af MarkSimonsen - Niveau: A-niveau

Opgave 2 – Tubocurarin   

jeg har lig problemer med at forklare følgende spørgsmål...                                  

Forklar, hvorfor tubocurarin har muskelafslappende effekt.
 
Forklar, hvorfor patienter skal ave kunstig lungeventilation under kirurgisk indgreb, hvor tubcurarin blev anvendt.  


Forklar, hvordan acetylcholinesterase-inhibitor kan have den ønskede effekt som modgift mod tubocurarin.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. marts 2021 af DrNielsen

Det er en acetylcholin receptor antagonist. Acetylcholine virker flere steder i kroppen - både i centralnervesystemet men også i det perifære nervesystem. I det perifære nervesystem er substansen en neurotransmitter der leder motoriske signaler til musklerne. Når receptoren ikke kan aktiveres, afbrydes forbindelsen. Når forbindelsen afbrydes til en muskel bliver den lam. 

Hvad mon der sker hvis man lammer mellemgulvet der er essentielt for at kunne trække vejret?

Acetylcholin-esterase er der enzym der nedbryder acetylcholin så den kan genoptages og genbruges. Hvis denne esterase hæmmes vil acetylcholin ligge længere i synapsekløften. Det vil sige at koncentrationen øges. Herved vil relativt flere acetylcholin receptorere aktiveres selvom mange er blokkerede. Det er dette man udnytter ved sygdommen myastenia gravis hvor immunforsvaret selv destruerer acetylcholinreceptorerne i kroppen. Øger man mængden af Acetylcholin vil man således genvinde funktion. Man skal bare passe på man ikke øger for meget eller længe - så ender man i et tetanisk tilfælde i stedet(krampe).

Tubocurarine er afledt af kurare man årtusinder tilbage har kendt virkningen af. Man bruger det ikke mere. I stedet bruger man eksempelvis Rocuronium sammen med noget patienten bliver bevidstløs af. Det er typiske anæstesilæger(narkoselæger) der bruger stoffet i forbindelse med bedøvelse. Når en patient lægges i respirator, lægger man et plastikrør ned i deres luftrør. Det vil kroppens reflekser helt naturligt forsøge at modvirke. Derfor giver man Rocuronium for at patientens reflekser ikke kæmper imod - man gør patienten forbigående lam. 


Skriv et svar til: Tubocurarin

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.