Biologi

GMO

25. marts kl. 11:54 af Peter00005 - Niveau: A-niveau

Jeg forstår ikke helt hvad der menes med dette. Kan nogle forklare?

Andre ukrudtsplanter kan overtage den gensplejsede plantes nye egenskaber, og dermed blive modstandsdygtig over for det samme sprøjtemiddel. Det kan betyde, at man skal udvikle nye afgrøder, der er modstandsdygtige over for forskellige sprøjtemidler.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts kl. 13:21 af AngelOneOne

Hej,

Genmodificerede planter, kan i åbne systemer (f.eks. en åben mark i et landbrug), overføre de gensplejsede egenskaber til andre planter. Hvis f.eks. du har en plante der er modstandsdygtig over for et spørjtemiddel, som er meget effektivt mod en bestemt ukrudtsplante, vil denne genmodificerede plante, kunne overføre genet for denne modstandsdytighed til ukrudtsplanten, som dermed også bliver modstandsdygtig, og sprøjtemidlet vil miste sin effekt.

Hvis det sker, er man nødt til at finde et andet sprøjtemiddel, gøre produktionsplanten modstandsdygtig over for dette sprøjtemiddel, og plante den nye afgrøde. Nu kan processen starte forfra, og ukrudsplanten vil nu også kunne opnå modstandsdygtighed overfor det nye sprøjtemiddel.

Til sidst, står du med en ukrudsplante der er modstandsdygtig overfor mange spreøjtemidler, og dermed 'overtager', så produktionsplanten ikke længere kan dyrkes - Lige som man ser på hospitalerne i dag, med bakterier der er resistente overfor næsten alle slags antibiotika, og dermed er meget svære at bekæmpe.

Af samme grund, er det ikke tilladt at anvende GMO organismer i åbne systemer i Danmark. De må kun anvendes i lukkede systemer (f.eks. i laboratorier, isolerede drivhuse, akvarier, mv.), og de skal destrueres på forsvarligvis efterfølgende.

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Skriv et svar til: GMO

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.