Fysik

Henfald og baggrundsstråling

08. juni 2021 af Camilla0276 - Niveau: C-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med at forklare henfaldsloven og baggrundsstråling:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2021 af OliverHviid

Henfaldsloven kan skrives på flere forskellige måder f.eks. N(t)=N0*e-kt og N(t)=N0*(1/2)t/T1/2

N0 er antallet af radioaktive kerner til tiden t=0, k er henfaldskonstanten og T1/2 er halveringstiden. Hvilke dele volder dig problemer?


Svar #2
08. juni 2021 af Camilla0276

Bare den generelle forståelse af det

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2021 af Quarr

#2 Bare den generelle forståelse af det

Måske hjælper denne video med forståelsen:

https://www.youtube.com/watch?v=8wqXR0oHKzk

- - -

Ja

 


Svar #4
08. juni 2021 af Camilla0276

Tak:)

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2021 af OliverHviid

Man kan bruge formlerne til at regne ud hvor mange kerner der f.eks. vil være på et givent tidspunkt. Hvis man f.eks. kender mængden af kerner til at starte med (dvs. N0) samt halveringstiden og ønsker at vide hvor mange der er tilbage efter t sekunder, minutter, timer eller hvad enheden nu måtte være, så kan man anvende formlerne ovenfor. Desuden er sammenhængen mellem henfaldskonstanten og halveringstiden T1/2=ln(2)/k. Du kan altså altid finde k hvis blot du kender halveringstiden og omvendt. Man kan naturligvis også rykke rundt på formlerne og f.eks. isolere N0 hvis man kender antallet af kerner til et tidspunkt t, men ønsker startmængden osv.


Skriv et svar til: Henfald og baggrundsstråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.