Biologi

genetisk variation og naturligselektion

17. juni 2021 af Nadi2020 - Niveau: B-niveau

Genetisk variation føre til gode egenskaber, som gøre en art mere ressourcedygtig

Disse egenskaber hedder de fænotyper? det er hvad man kan se med øjet.

Hvad nu hvis man klog, det kan man ikke se? 

Mit spørgsmål. er kort sagt, hedder de egenskaber vi får fra genetisk variation fænotyper? eller bare ressourcer? i biologi sprog


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2021 af ringstedLC

Ja. Genetisk variation giver forskellige genotyper og det giver mulighed for forskellige fænotyper.

Bemærk: Fænotypen giver ikke kun synlige, men også målbare m.m. varianter af arten.

  

Herover ses tre fænotyper af skovfyr sakset fra wikipedia. De lever under forskellige lys- vind og jordbundsforhold og deres udseender er derfor forskelligeDe har sikkert samme genotype, så skovfyrs genetiske variation gør, at arten kan tilpasse sig til at leve på meget forskellige steder.

Et andet eksempel på en meget visuel fænotype er hunden-/ulvens pelsfarve. Jeg afgrænser farverne til ensfarvet sort og ensfarvet brun for nemheds skyld. Og antager, at sort dominerer over brun.

\begin{array} {llllll} \begin{matrix} \underset{\begin{matrix} \textup{ens geno}\,\rightarrow \,\textup{ens geno} \\ \textup{ens f\ae no}\,\rightarrow \,\textup{ens f\ae no} \end{matrix}}{\underbrace{\begin{matrix}\textbf{I} & S & S \\ S & SS & SS \\ S & SS & SS \end{matrix}}}\qquad \underset{\begin{matrix} \textup{ens geno}\,\rightarrow \,\textup{forsk. geno} \\ \textup{ens f\ae no}\,\rightarrow \,\textup{forsk. f\ae no} \end{matrix}}{\underbrace{\begin{matrix}\textbf{II} & S & b \\ S & SS & Sb \\ b & Sb & bb \end{matrix}}} \end{matrix} \end{}

Ved "I" er der kun én fænotype fordi der kun er én genotype, og det giver kun én mulighed for naturlig selektion; enten "duer" sort eller også bukker bestanden under. Bestanden ville være genetisk specialiseret. Ved "II" er de fleste individer statistisk sorte, men skulle livsbetingelserne ændrer sig til (stor) fordel for brun, vil arten på sigt kunne overleve som brun.

\begin{array} {llllll} \begin{matrix} \underset{\begin{matrix} \textup{forsk. geno}\,\rightarrow \,\textup{forsk. geno} \\ \textup{ens f\ae no}\,\rightarrow \,\textup{ens f\ae no} \end{matrix}}{\underbrace{\begin{matrix} \textbf{III} & S & S \\ S & SS & SS \\ b & Sb & Sb \end{matrix}}}\qquad \underset{\begin{matrix} \textup{forsk. geno}\,\rightarrow \,\textup{forsk. geno} \\ \textup{forsk. f\ae no}\,\rightarrow \,\textup{forsk. f\ae no} \end{matrix}}{\underbrace{\begin{matrix} \textbf{IV} & b & b \\ S & Sb & Sb \\ b & bb & bb \end{matrix}}} \end{matrix} \end{}

I "III" og "IV" ses hvordan afkomsvariationen i "II" nogenlunde bevares under uændrede betingelser.


Skriv et svar til: genetisk variation og naturligselektion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.