Matematik

spritkørsel

21. juli 2021 af shain - Niveau: 10. klasse
Der er tale om opgave 5.5 som driller, som handler om spritbilister
Tænker på denne opstilling 12000 = månedsløn * 2 × promille
Vedhæftet fil: 20210721_205752.jpg

Svar #1
21. juli 2021 af shain

billede af opgave 5.5
Vedhæftet fil:20210721_205735.jpg

Svar #2
22. juli 2021 af shain

Jesper 12.000 * promille = Mette * 12.000 * 2 * Jesper promille?
Er det noget lignende denne opstilling?

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. juli 2021 af mathon

                              \small \begin {array}{llllll}\textup{samme b\o de:}&& M_p\cdot M_{l\o n}=12000=J_p\cdot J_{l\o n}\\\\\textup{l\o nforhold:}&& \frac{M_{l\o n}}{J_{l\o n}}=\frac{J_p}{M_p}=\frac{J_p}{2\cdot J_p}=\frac{1}{2} \\\\ &&\textup{Mettes l\o n er det halve af Jeppes l\o n.} \end{array}


Svar #4
23. juli 2021 af shain

dvs. 6000kr?

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. juli 2021 af mathon

#4

          Nej.


Svar #6
23. juli 2021 af shain

Er det en ligning man skal løse?

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. juli 2021 af mathon

Nej du skal angive forholdet mellem Mettes og Jeppes løn.


Svar #8
23. juli 2021 af shain

okay mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. juli 2021 af ringstedLC

#6:

Opgaven oplyser kun, at de to bøder er på 12.000 kr. og at den ene promille er dobbelt så stor som den anden. Det er ikke tilstrækkeligt til at beregne lønningerne.

I flg. oplysningerne er bødens beregning afhængig af promillen:

\begin{array} {llllll} 0.51\leq\! &P\;\leq 2.0 & \Rightarrow \textup{B\o de}=P\cdot \textup{L\o n} \\ &P\;>2.0 &\Rightarrow \textup{B\o de}=\textup{L\o n} \end{array}

Det vil sige, at der kan opstilles tre situationer for forholdet:

\begin{align*}B_M=B_J\;&,\;P_M=2\cdot P_J \\ \textbf{I:}\quad 0.51\leq P_J\leq 1.0&\Rightarrow B_J=P_J\cdot L_J=12000 \\\Downarrow \qquad \\ 1.02\leq P_M\leq 2.0&\Rightarrow B_M=P_M\cdot L_M \Rightarrow \frac{L_M}{L_J}=\frac{P_J}{P_M}=\frac{P_J}{2\cdot P_J}=\frac{1}{2} \\\\ \textbf{II:}\quad1.0< P_J\leq 2.0&\Rightarrow B_J=P_J\cdot L_J=12000 \Rightarrow L_J=\frac{12000}{P_J} \\\Downarrow \qquad \\ 2.0< P_M\quad&\Rightarrow B_M=L_M\Rightarrow \frac{L_M}{L_J}=\frac{12000}{\frac{12000}{P_J}}=P_J\Rightarrow \frac{1}{1}<\frac{L_M}{L_J}\leq \frac{1}{2} \\\\ \textbf{III:}\quad2.0< P_J&\Rightarrow B_J=L_J=12000 \\\Downarrow \quad \\ 4.0< P_M&\Rightarrow B_M=L_M\Rightarrow \frac{L_M}{L_J}=\frac{12000}{12000}=\frac{1}{1} \end{}

Den sidste er nok lidt teoretisk, men man skal jo bruge oplysningerne...


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. juli 2021 af ringstedLC


Skriv et svar til: spritkørsel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.