Matematik

Kombinatorik

02. oktober 2021 af Quarr - Niveau: 10. klasse

Hej, forstår ikke helt hvordan man skal forstå multiplikationsprincippet i dette spørgsmål da nogle svar er opløftet.

På forhånd tak! :)

Vedhæftet fil: Perler og farver.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2021 af Soeffi

#0.


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. oktober 2021 af ringstedLC

Hvis n felter kan have a forskellige farver, kan der laves:

\begin{align*} \textup{antal} &= a\cdot a\cdot a\,...\,n \,\textup{gange} \\&= a^n \end{align*}

Hele kanten kan have fem forskellige farver. Og for hver af dem kan resten af pladens felter alle have fem forskellige farver:

\begin{align*} \textup{antal perleplader} &= a\cdot a^n=a^{n+1} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. oktober 2021 af Soeffi

#2. Lidt i forlængelse:

Når man tager randen fra en plade med k x k felter så får man en plade med (k-2) x (k-2) felter og en kant med bredden 1 hele vejen rundt. Når antallet af farver er a, så er antallet af forskellige plader:

a^{(k-2)^2+1}.

I dette tilfælde er k = 8 og a = 5, dvs. svaret er 537.


Svar #4
02. oktober 2021 af Quarr

#2

Hvis n felter kan have a forskellige farver, kan der laves:

\begin{align*} \textup{antal} &= a\cdot a\cdot a\,...\,n \,\textup{gange} \\&= a^n \end{align*}

Hele kanten kan have fem forskellige farver. Og for hver af dem kan resten af pladens felter alle have fem forskellige farver:

\begin{align*} \textup{antal perleplader} &= a\cdot a^n=a^{n+1} \end{align*}

Forstår ikke:

a*an=an+1  og a*a*a ... n gange= an

Hvad er første og anden valgmulighed? Synes ikke det giver nogen mening at der kan være så mange perleplader. Det med at opløfte gør mig forvirret.

- - -

Ja

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. oktober 2021 af Soeffi

#4. Du starter med en plade med 8 x 8 = 64 felter. Du giver nu randen samme farve hele vejen rundt. Inden for randen er der 6 x 6 = 36 felter, hvor du frit kan vælge en farve. For hvert felt er der 5 farve muligheder. For hver af de 5 farver, som du kan vælge til første felt, kan du vælge 5 til andet felt, dvs. samlet set 52 = 25 muligheder for de to første felter. For hver af de 25 muligheder for de to første felter er der 5 muligheder for det tredje felt dvs. samlet 52·5 = 53. På denne måde fortsætter man gennem alle de felter hvor man frit kan vælge. Dette giver 536 muligheder for en plade med en bestemt farve rand. Dette kan nu gentages med 5 andre farver for randen. Der er 536 muligheder for hver rand, dvs. 5·536 = 537 muligheder i alt.


Skriv et svar til: Kombinatorik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.