Fysik

Hubbles lov og lineær sammenhæng - hurtigt svar bedes

09. oktober 2021 af Mari58s3 - Niveau: C-niveau
Har haft om hubbles lov i skolen men var syg den dag. Skal op til nv eksammen på tirsdag og forstår ikke den lineære reggression de andre har fået!
Formlen for hubbles lov er: v=h*r, hvor v er hastigheden, h er hubbles konstant og r er afstand. Vi har så lavet et forsøg med en elastik hvor vi trak i en elastik og målte afstanden imellem 5 forskellige punkter på elastikken, som først havde samme afstand men hurtigt havde punkterne længst henne på elastikken en større afstand en dem i starten. Det gjorde vi for at bevise princippet med hubbles konstant (når afstanden stiger, stiger hastigheden også). Med de værdier har vi fundet en gennemsnitsfart (v) og en nutidsaftand (r) og har lavet en graf. Grafen lyder: y=0,2x og er lineær. Den grafs hældning (0,2x) står der så er hubbles konstant hvilket jeg ikke kan få til at passe og opgaven Beder os så om at sætte hældningen ind i følgende formel:
t = 1/H0 - t er universets alder og H0 er hubbles konstant.

Håber i kan forstå hvad jeg mener og gider hjælpe mig forstår!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2021 af ringstedLC

Vedhæft et godt billede af hele opgaven og data fra forsøget (eventuelt i to "svar"), så vi kan se, hvad opgaven egentlig går ud på.


Svar #2
09. oktober 2021 af Mari58s3

Her er billede af graf:
Vedhæftet fil:image.jpg

Svar #3
09. oktober 2021 af Mari58s3

Her er opgaven:
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. oktober 2021 af peter lind

Du har sandsynligvis misforstået det. Der er hubble konstanten for "elastikuniverset" ikke for astronomien.

Profilen skal være din nuværende uddannelse


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. oktober 2021 af ringstedLC

#2: Du har lavet en (rv)-graf, - ikke en (vr)-graf. Og derfor fået r = x.

Det har noget at gøre med i hvilken rækkefølge du markerer de celler, der skal laves regress. på. I "Data Analyse" trykkes på "X⇔Y" knappen for at ombytte akserne og få den rigtige hældning.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. oktober 2021 af ringstedLC

6.

I skal nu kigge på følgende formel

t=\frac{1}{H_0}

hvor t er Universets alder og H0 er Hubble-konstanten. Hvis du indsætter værdien for hubble-konstanten fra spørgsmål 4 i denne formel kan du bestemme universet alder.

Det er altså "elastik-universets alder".

\begin{align*} t_\textup{El.\,Univ.} &= \frac{1}{\textup{h\ae ldning}} \\ t_\textup{El.\,Univ.} &= \frac{1}{a\left (\frac{\textup{cm}}{\frac{\textup{cm}}{\textup{tr\ae k}}} =\textup{tr\ae k} \right )} =\frac{1}{a}\,\textup{tr\ae k}^{-1} \\ {t_\textup{El.\,Univ.}}^{-1} &= \left (\frac{1}{a}\,\textup{tr\ae k}^{-1} \right )^{-1} \\ \frac{1}{t_\textup{El.\,Univ.}}&= a\,\textup{tr\ae k} \end{align*}


Svar #7
09. oktober 2021 af Mari58s3

TAK for hjælpen, har lavet den på ny (en v, r) graf hvor hældningen er 4,9. kan du måske prøve at give mig et eksempel på udregningen af "elastik-universets alder" via det regneudtryk du har givet mig, for forstår ikke helt hvad du mener med cm/cm/træk på anden linje, så det ville være lettere at forstå hvis du regnede den ud - med en hældning på 4,9. Igen 1000 tak det hjælper meget. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. oktober 2021 af ringstedLC

I fysik skal der altid være enheder på beregninger og resultatet.

\begin{align*} r=a\cdot v\Rightarrow \frac{r}{v} &= a \\ \frac{\textup{enhed\,for\,}r}{\textup{enhed\,for\,}v} &= \textup{enhed\,for\,}a \\ \frac{\textup{cm}}{\frac{\textup{cm}}{\textup{tr\ae k}}} &= \\ \frac{\textup{cm}\cdot \textup{tr\ae k}}{\textup{cm}} &= \\ \textup{tr\ae k} &= \textup{enhed\,for\,}a \\ \textup{afstand\,i\,cm\,(fra\,\textit{A})} &= \textup{antal\,tr\ae k}\cdot \textup{gennemsnitsfart} \\ r\,(\textup{cm}) &= a\,(\textup{tr\ae k})\cdot v\,\left (\frac{\textup{cm}}{\textup{tr\ae k}}\right ) \\ &= a\cdot v\,(\textup{cm}) \end{align*}

Du kan indsætte "4.9" med enhed på a's plads og reducere/bytte rundt som du har lyst til. Men du kan ikke få en alder i tid, da opgaven ikke oplyser hvor ofte, der trækkes.

PS. Opdater din profil!


Skriv et svar til: Hubbles lov og lineær sammenhæng - hurtigt svar bedes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.