Kemi

Beregning af pH og V

12. oktober 2021 af Glasurbolle - Niveau: C-niveau

Hej alle

jeg er på selvstudie og sidder virkeligt fast i en opgave. Jeg tror at det er en titrering, der er taget udgangspunkt i.

Jeg skal finde ud af hvad V af HCl er, når jeg har følgende oplysninger givet: 

HCl c: 0,1 M 

NaOH c: 0,1 M og V 20 mL.

Opløsningen har en pH på 7. 

Hvordan gør jeg? Jeg har siddet med opgaven i flere dage og jeg kan ikke forstå hvordan jeg bruger formularerne for stofmængde aktuel stofmængdekocentration. Please hjælp :(


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. oktober 2021 af Krollo (Slettet)

Hej.

Reaktionsskemaet ser således ud:
NaOH (aq) + HCl (aq) → NaCl (aq) + H2O (l)

Først beregner du stofmængden af NaOH med formlen n= c · V. Du kender jo nemlig både den formelle koncentration og voluminet af NaOH:
c(NaOH) = 0,1 mol/L
V(NaOH) = 20 mL

Husk at omregne enhederne, så de passer sammen!

Du ved, at NaOH og HCl reagerer i forholdet 1:1, jf. reaktionsskemaet. Derfor kan du nu udrenge voluminet af HCl ved brug af formlen V= n/c, da n(HCl) = n(NaOH) ved ækvivalenspunktet. Så vidt jeg kan se, er pH total ligegyldig info for at udregne voluminet.


Svar #2
13. oktober 2021 af Glasurbolle

Ja, du har helt ret. Mange tak for hjælpen!
Jeg har fundet fremt, at det er 20 mL. 

Jeg tror bare at pH og ækvialenspunktet er det, der forvirrer mig. Vil pH ikke altid være 7, når ækvivalenspunktet er nået? :)


Skriv et svar til: Beregning af pH og V

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.