Fysik

Faseledning, mellemledning, nulledning og jordledning

24. oktober 2021 af Alrighty - Niveau: C-niveau

Hvad gør disse fire ledninger? / hvad er deres funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2021 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{Et hurtigt svar:}\\& \textup{En ledning mellem to faser f\o rer sp\ae ndingen }\sqrt{3 }\cdot\left ( 230\;V\sim \right )\\\\& \textup{En ledning mellem en fase og nullederen f\o rer sp\ae ndingen } 230\;V\sim \\\\& \textup{Nullederen f\o rer en lav sp\ae nding, som er 0, hvis de tre faseledninger}\\& \textup{er ens belastet, hvilket dog er en sj\ae lidenhed.} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2021 af ringstedLC

#0: Der må være noget i https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2022897 som du ikke har forstået...


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2021 af Eksperimentalfysikeren

Lysnettet er indrettet sådan, at der går fire ledninger ud fra transformatorstationen til forbrugerne. Den ene er forbundet til jord i transformatorstationen. Den kaldes nulledningen. De tre andre har spændinger på ca 230V. Der er faseforskudt, så de har spændingerne

U1 = 230V*sin(2π*50Hz*t),

U2 = 230V*sin(2π*50Hz*t + 2π/3),

U3 = 230V*sin(2π*50Hz*t + 4π/3).

De kaldes faseledningerne.

Ude hos forbrugeren kan der f.eks. være en loftslampe. Den er forbundet til nulledningen og til en ledning, der kaldes mellemledningen, til en kontakt, der igen er forbundet med én af de tre faseledninger. Tænder man kontakten, vil strømmen løbe fra faseledningen, gennem kontakten, mellemledningen og lampen og tilbage mod transformatorstationen gennem nulledningen. Hvis derer koblet lamper til de andre faser, kan strømmene i nulledningen helt eller delvis eliminere hinanden, så der ikke løber strøm gennem hele nulledningen.

HVis der opstår en fejl i et elapparat, f.eks. en vaskemaskine, kan der komme forbindelse mellem faseledningen og apparatets metalkasse. Rører man ved kassen og noget, der er i forbindelse med jord, f.eks. den vandhane, som giver vand til vaskemaskinen, kan strømmen løbe gennem kroppen, hvilket er livsfarligt. Det beskytter man sig imod på to måder. Den ene er at forbinde maskinens metalkasse med jord. Den ledning, der bruges til det kaldes en jordledning. Den skal være stribet med gult og grønt på langs. (Du kan se eksempler på meget kraftige jordledninger på jernbanestationer, hvor der er eldrift.)Hvis der opstår forbindelse mellem fase og metalkasse, vil strømmen løbe gennem jordledningen og jorden tilbage til transformatorstationen. Strømmen kan blive så stærk, at sikringen i faseledningen udløses.

Den anden måde, man sikrer med ulykker med fejlstrøm, er at benytte et specielt relæ, et HFI-relæ, der sammenligner strømmene i de tre faseledninger og nulledningen. Hvis summe af disse fire strømme ikke er 0A, afbryder relæet for strømmen. Det er ret følsomt, så det slår fra inden en fejltsrøm bliver livsfarleg.

#1: Læs dog spørgsmålet inden du svarer!


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2021 af StoreNord

Med faseledning menes der nok her:   faseledningen fra sikringen til stikkontakt eller afbryder.
 


Svar #5
24. oktober 2021 af Alrighty

Så mellemledningen er bare definitionen på en ledning der render mellem afbryderen og lampestedet? 

Hvad med skinneledning og korrespondanceledninger? Korrespondanceledninger er bare mellem de to afbrydere, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. oktober 2021 af PeterValberg

Respons på #5

Ledningen "render" ikke mellem afbryderen og lampestedet....

Ledninger trækkes ....

Ledningen fra afbryderen til lampestedet kaldes sædvanligvis for tændledningen,
da det er denne ledning, der tænder lampen (monteres i M1 på et LK lampeudtag).
Den sorte ledning på nedenstående skitse...

Skinneledningen er den ledning, der i en B-korrespondance, forbinder
korrespondanceafbrydernes fællesben (COMMON) i omskifterkontakten.
Den røde ledning på nedenstående skitse...

Korrespondanceledninger må således være de ledninger, i en korrespondancetænding,
der IKKE er fasen, nullen, tændledningen, skinneledningen eller beskyttelseslederen...
Og ja, i en A-korrespondance er de de to ledninger mellem korrespondanceafbryderne...
De violette ledninger på nedenstående skitse


 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Faseledning, mellemledning, nulledning og jordledning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.