Fysik

Hvad er forskellen på en nulledning og en jordledning?

20. september 2021 af Alrighty - Niveau: C-niveau

Hvad er forskellen på en nulledning og en jordledning?  - hvorfor i fx. en korrespondance går strømmen ud i nulledningen? Er det ikke jord, hvor strømmen kun skulle gå ud hvis der fx. er en der får stød?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2021 af ringstedLC

En jordledning (gul/grøn) er forbundet mellem kabinettet på fx en vaskemaskine og jorden. Den indgår ikke i strømmens kredsløb (under normale forhold) og derfor ses den sjældent på funktionsdiagrammer.

Nulledningen (blå) og fasen (≈ line (L) er de to ledere, hvorigennem strømmen løber. Navnet indikerer, at spændingen mellem nullederen og "jord" er meget lille (0 V). Spændingen mellem fase og nulleder er som bekendt 230 VAC. Derfor er spændingen mellem fase og "jord" i praksis 230 VAC.

Da det er en livsfarlig spændingsforskel og "jord" også er vandrør og deres postevand, kobles jordledningen til vaskemaskinens ikke-strømførende metal. Derved opnås, at selv en ganske lille "kortslutning" mellem fase og kabinet fx ved en vandlækage i maskinen detekteres af HPFI-relæet, der slår fra. Alternativet er, at du står på det våde gulv, der gennem vandet har forbindelse med kloakken, og begynder at rode med den defekte maskine.

HPFI-relæet måler, sagt lidt populært, om den strøm, der kommer ind i huset via fasen også løber ud af huset via nulledningen. Er der bare den mindste forskel, er husets net "utæt", så der løber strøm i jorden, måske via dig.


Skriv et svar til: Hvad er forskellen på en nulledning og en jordledning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.