Biologi

hvilepuls

03. november 2021 af javannah5 - Niveau: B-niveau

hvad kan skyldes en høj hvilepuls efter en hviletid på 5 minutter efter en fysisk aktivitet?

Vedhæftet fil: 2021-11-03.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2021 af Viderekem (Slettet)

#0

hvad kan skyldes en høj hvilepuls efter en hviletid på 5 minutter efter en fysisk aktivitet?

Hvis man er i god form vil hvilepulsen generel være lavere end hvis man er i dårlig form. Da hjertet er bedre til at pumpe blodet rundt.


En person med en god kondition har trænet kroppen op til at hjertets effektivitet øges. Hjertet kan dermed pumpe mere blod ud per hjerteslag og derfor behøves mindre hjerteslag. Kost har også indflydelse på personers blodtryk. Spiser man fed og saltrig mad er der større risiko for at forhøjet blodtryk. Arterierne kalker til, og der er derfor ikke så stor passage igennem, og dermed stiger trykket.

Blodtrykket stiger jo ældre man bliver. Dette kan skyldes at man rører sig mindre og mindre hver dag, og at man måske spiser en federe kost, drikker lidt mere alkohol og rygning er også en faktor. Forhøjet blodtryk giver en risiko for hjerte/karsygdomme og diabetes. Konsekvensen kan i sidste ende blive at man dør af en blodprop eller en hjerneblødning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2021 af Christianfslag

Et effektivt hjerte vil være i stand til at opnå en lav puls på kortere tid efter fysisk aktivitet, og vice versa.


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. november 2021 af DrNielsen

Om end kost rigtigt nok har noget at sige i forhold til udvikling af hjertekarssygdomme er det for alle praktiske formål irrelevant her. Blodtrykket styres umiddelbart af fysiologiske og biokemiske processer. Kost kan sige noget over måske 5-10-20 år, men har ikke relevans i dette tilfælde.

I øvrigt øger forhøjet blodtryk ikke risikoen for diabetes(sukkersyge). Derimod øger diabetes risikoen for forhøjet blodtryk. Type 1 diabetes beror på insulinmangel, type 2 beror på nedsat følsomhed for insulin. Det har blodtrykket ikke noget med at gøre. 

Hjertet er en muskel og muskler kan trænes. En person i god form vil have en mere trænet hjertemuskel end en person i dårlig form. En trænet hjertemuskel kan uddrive mere blod på slag end en svag hjertemuskel. Du kan stille det matematisk op;

Minutvolumen = Puls * Slagvolumen

Når du øger slagvolumen - hvilket man gør når man er i god form - kan du se på ligningen at pulsen så kan blive lavere mens minutvoluminaet stadig er det samme.

Skal man sige et par ord om blodtrykket og sammenhængen med minutvolumen kan man sige, at minutvolumen er ligefrem proportionalt med tryk og omvendt proportinalt med modstand;

Minutvolumen = \frac{Trykforskel}{Modstand} = \frac{P_h-P_A}{Modstand}

Ph = trykket i hjertet

PA = trykket i hovedpulsåren

Hvis kar kalker til stiger modstanden. Ser du på ligningen vil minutvoluminaet falde. Stiger trykket i hovedpulsåren vil minutvoluminaet ligeledes falde. Hos en sportstrænet vil man alt andet lige se en lav modstand(højt minutvolumen) og et højt tryk i hjertet da hjertemusklen er god(højt minutvolumen). Man kan ikke helt udtale sig om trykket i hovedpulsåren da denne påvirkes af mange ting.

Håber det giver mening i dit hovede. Ellers er du velkommen til at skrive igen :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. november 2021 af Skaljeglavedinelektier

Noget tyder faktisk på, at hypertension øger risikoen for at udvikle type 2 sukkersyge: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4644940/ 


Skriv et svar til: hvilepuls

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.