Kemi

Mængdeberegning kemi

10. november 2021 af mill2696 - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg har fået stillet denne opgave i kemi, og vi er flere som er HELT lost. Er der nogle der kan hjælpe?

Jern kan fremstilles af Jern(lll)oxid ved kraftig opvarmning med kulstof i højovn. 

a) Opskriv et afstemt reaktionsskema for reaktionen (ud over jern bliver der også dannet CO2)

b) Hvor meget jern kan der dannes ud fra 10 tons Jern(lll)oxid, og hvor meget kulstof skal der mindst bruges hertil?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2021 af janhaa

Your reaction

2Fe_2O_3+3C=> 4Fe+3CO_2


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2021 af MountAthos

 Opgave b )

Molvægt Fe2O3 er 159,69 gram / mol

Molvægt Fe er 55,847 gram / mol

Fra svar # 1, har du 2 mol Fe2O3 →  4 mol Fe

10 ton Fe2O3 = 10 · 106 gram / 159,69 gram/ mol = 62621,33 mol Fe2O3

62621,33 mol Fe2O3 → (4 / 2) · 62621,33 mol Fe = 125242,66 mol , omregnet til ton Fe er det

(125242,66 mol · 55,847 gram / mol ) / 106  =  7 ton Fe

Kulstof C ,  der mindst skal bruges i reaktionen

Molvægt C er 12,01 gram / mol

Fra svar # 1, har du 2 mol Fe2O3 + 3 mol C →

Til reaktionen skal der bruges :

2 · 62621,33 mol Fe2O3 + 3 · 62621,33 mol C = 93932 mol C, omregnet til ton C er

93932 · 12,01 gram / 106 = 1,13 ton C


Skriv et svar til: Mængdeberegning kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.