Kemi

PH når ksp kendes

23. november 2021 af unicorn66 - Niveau: Universitet/Videregående
Neutral vand mættes med jern(lll)hydroxid.
Hvad er pH ?

Ksp(Fe(OH)3)=2.79*10^-39

Brugbart svar (1)

Svar #1
23. november 2021 af janhaa

x*(3x)^3 = Ksp

(OH-) =3x

pOH=...

pH...


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. november 2021 af mathon

\small \begin{array}{llllll} && Fe(OH)_3\,_{\textit{(s)}}\;\rightleftharpoons \;Fe^{3+}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;3\,OH^-\,_{\textit{(aq)}}\\\\\textup{m\ae ttet opl\o sning:}&& \left [ Fe^{3+}\right]\cdot \left [ OH^- \right ]^3=K_{sp} \\\\ \textup{N\aa r den mol\ae re}\\ \textup{opl\o selighed af}\\ Fe(OH)_3\textup{ kaldes }s\\ \textup{haves:}\\&& \left [ Fe^{3+}\right]\cdot \left [ OH^- \right ]^3=s\cdot \left ( 3s \right)^3=K_{sp}\\\\&& 27s^4=K_{sp}\\\\&& s=\left (\frac{K_{sp}}{27} \right )^{\frac{1}{4}}\;M=\left (\frac{\left (2.79\cdot 10^{-39} \right )}{27} \right )^{\frac{1}{4}}\;M=1.00823\cdot 10^{-10}\;M\\\\ \textup{Koncentration af }OH^-\textup{:}\\&& \left [ OH^- \right ]=3\cdot s=3\cdot \left (1.00823\cdot 10^{-10}\;M \right )=3.02469\cdot 10^{-10}\;M\\\\&& pH=14+\log\left ( \left [ OH^- \right ]/M \right )\\\\&& pH=14+\log\left (3.02469\cdot 10^{-10} \right )=4.48 \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. november 2021 af mathon

Bemærk:
                    Koncentrationen af OH- er langt under 10-7 M
                      


Svar #4
23. november 2021 af unicorn66

Hvilken betydning har det at koncentrationen er langt under 10^-7, vil det sige at det er en meget svag base?

Brugbart svar (1)

Svar #5
23. november 2021 af janhaa

#4 Hvilken betydning har det at koncentrationen er langt under 10^-7, vil det sige at det er en meget svag base?

Se på pH = 4,5

dvs svak syre.

kationer-hydroxider er typisk svake syrer.


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. november 2021 af janhaa

pH > 7 er baser...


Svar #7
23. november 2021 af unicorn66

Okay tak! :)

Brugbart svar (1)

Svar #8
23. november 2021 af janhaa

Husk:

[H+] = [OH-] = 10-7 M i vann


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. november 2021 af mathon

#5

      Hvilken betydning har det, at koncentrationen er langt under 10-7 ?

                          \small \begin{array}{llllll} \textup{ved 25}\degree\textup{C}\\& \left [ H_3O^+ \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]=10^{-14}\;M^2\\\\& \left [ H_3O^+ \right ]=\frac{10^{-14}\;M^2}{\left [ OH^- \right ]}\\\\& \left [ H_3O^+ \right ]=\frac{10^{-14}\;M^2}{3.02469\cdot 10^{-10}\;M}=3.30612\cdot 10^{-5}\;M\\\\& pH=-\log\left ( 3.30612\cdot 10^{-5} \right )=4.48 \end{array}


Skriv et svar til: PH når ksp kendes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.