Matematik

Ligning for en side og en højde i en trekant, Vejen til matematik A, Opgave 46, Side 45, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

11. januar 2022 af ca10 - Niveau: A-niveau

Opgave 46

En trekant har vinkelspidserne A( -2 , 3 ), B( 5 , 1 ) og C( 2 , 3 )

a) Bestem en ligning for siden a 

Jeg ville gerne have vedlagt en fil med en indscanning af opgaven, men det kan ikke lade sig gøre, beklager.

Min løsning (pilen over vektortallet må man tænke sig til )

Vektor CB (51 - 2-3 ) = (3 -2 ) har normalvektoren (2 3) og punktet A( -2 , 3 ) indsættes i linjens ligning.

a( x - x0 ) + b( y - y0 ) = 0

2( x - 2 ) + 3 ( y - 3 ) = 0

2x - 4  + 3y - 9          = 0

2x + 3y - 13              = 0

(Det samme som facitlisten side 392)

b) Bestem en ligning for ha 

Min løsning

normalvektoren (2 -3) bliver så til en vektor som har normalvektoren (-3 2 )

Som indsættes i linjens ligning

-3( x - (-2) ) + 2 ( y - 3 ) = 0

-3x - 6 + 2y -6                = 0

-3x + 2y -12                   = 0

(Det samme som facitlisten side 392)

b) Bestem en ligning for hb

Min løsning

AC = (23 -(-2)-3) = (4 0) og  ( 2 , 3 )

Indsættes i linjens ligning

4( x - 2 ) + 0 ( y - 3 ) = 0

4x - 8                        = 0 

4x                              = 8

x                                = 2

(Bogens facit side 392 er x = 5)

Hvad gør jeg forkert ?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2022 af mathon

            


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. januar 2022 af mathon

                \small \small \begin{array}{llllll} \textup{Fodpunktet }(x,y)\\ \textup{for }h_b \textup{ bestemmes}\\ \textup{af:}\\& \begin{pmatrix} x-5\\ y-1 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} 2-(-2)\\3-3 \end{pmatrix}=0\\\\& \begin{pmatrix} x-5\\ y-1 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} 4\\0 \end{pmatrix}=0\\\\& 4x-20=0\\\\& x-5=0\\\\&x=5\\\\ \textup{ligning for }h_b\textup{:}\\&x=5\quad \textup{da }x\textup{ er konstant lig med 5} \end{array}


Svar #3
11. januar 2022 af ca10

Tak for svaret


Skriv et svar til: Ligning for en side og en højde i en trekant, Vejen til matematik A, Opgave 46, Side 45, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.