Matematik

Halv- og kvartcirkel

06. februar 2022 af Arbejdshesten - Niveau: A-niveau

Jeg har desværre problemer med opgave a og b. 

Kan det være, at a) er = 2 * A0 + A1


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2022 af Eksperimentalfysikeren

Nej. Kald arealet af kvartcirklen A2 og af en halvcirkel A3. Du skal så give et argument for, at A2=2A3.

Et tip: Hvis du kalder radius i en halvcirkel for r, hvad er så arealet af en halvcirkel? Hvad er radius i kvartcirklen? Hvad er dens areal?

Hvad sker der med arealet, hvis radius bliver dobbelt så stor?


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. februar 2022 af ringstedLC

#0

Kan det være, at a) er = 2 * A0 + A1

Det er jo ikke en ligning.

\begin{align*}\textup{Generelt: } A_{cirkel}=\pi\,r^2 &\Rightarrow A_{halv.-cirkel}=...=A_0 \\ &\Rightarrow A_{kv.-cirkel}=... \end{align*}

a) Vis at:

\begin{align*} 2\cdot A_0 &= A_{kv.-cirkel}\;,\;d_{A_0}=r_{kv.-cirkel} \\ 2\;\cdot \;? &= \;? \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2022 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. februar 2022 af ringstedLC

b) Benyt det beviste i a) til at opstille en ligning, der kan reduceres til det ønskede:

\begin{align*} A_{kv.-cirkel}=2\cdot A_0 &= ... \end{align*}


Svar #5
06. februar 2022 af Arbejdshesten

Forstår ikke præcist, hvad jeg skal gøre. Betyder dA0 diameteren? 

Og for at være med, så er A2 = kvartcirkel, men hvad er Aså?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. februar 2022 af ringstedLC

#5

Betyder dA0 diameteren? 

Og for at være med, så er A2 = kvartcirkel, men hvad er Aså?

1. Ja.

2. Nej. Se på figuren.


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. februar 2022 af SuneChr

# 0
Vink:   Betragt de to skæringspunkter for de to orange cirkelbuer
og forbind disse med en ret linje og benyt cirkelafsnittet til bestemmelse af arealet,
udsnitsvinklen kender vi. Gør brug af alle symmetriegenskaber der viser sig. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. februar 2022 af Soeffi

#0. 

a) Sæt r = radius af kvartcirkel. Dermed gælder:

    Areal af kvartcirkel = 2·A0 + A1 + A2 = (1/4)·π·r2

    Areal af halvcirkler = 2·(A0 + A1) = 2·(1/2)·π·(r/2)2 = (1/4)·π·r2

b) Af a) følger, at 2·A0 + A1 + A2 = 2·(A0 + A1) ⇔ A1 = A2. QED.

Vedhæftet fil:2038230.png

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. februar 2022 af Eksperimentalfysikeren

UPS, Jeg har lavet en fejl: A2 er ikke kvartcirklens areal, men det lange grå områdes areal.

Du skal argumentere for, at arealet af summen af arealerne af de to halvcirkler er det samme som arealet af kvartcirklen. Det nederste rette liniestykke på figuren er radius i kvartcirklen og diameter i den ene halvcirkel. Derfor er radius kvartcirklen dobbelt så stor som radius i halvcirklerne. Når radius i en cirkel fordobles, bliver arealet 4 gange så stort. De to halvcirkler har til sammen samme areal som en hel cirkel med samme radius. Kvartcirklen er en fjerdedel af en cirkel, der har dobbelt så stor radius og altså 4 gange så stort et areal.


Skriv et svar til: Halv- og kvartcirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.