Kemi

Beregne buffer mængde

17. februar 2022 af RoniTem14 - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen

Jeg har fået til opgave at beregne, hvor meget jeg skal bruge af en base og syre, for en buffer med en bestemt pH. Jeg har lavet opgaven, men jeg er ret usikker på at jeg har lavet det rigtigt.

Opgaven:

Lav din egen buffer!

Du har to faste stoffer til rådighed:

KH2PO4 og Na2HPO4 

Du skal lave en buffer med

pH = 6,5

V = 200 mL

Koncentrationen vælger du ved at slå med en terning: c = antal øjne * 0,1 M

Hvor meget skal du bruge af de to stoffer

Min løsning:

KH2PO4 + Na2HPO4 → k+ + Na2+ + H2PO4- + HPO42-

H2PO4- pKs = 7.21

1 øje * 0,1 M = 0,1 M

n = c * V 

n = 0,1 M * 200ml

n = 20 mmol

PH = pKs + log([B]/[S])

6,5 = 7.21 + log(20 mmol / 20 mmol) 

6,5-7.21 = log(20 mmol / 20 mmol)

10(6,5-7,21) = 20 mmol / 20 mmol

0,195mmol

V = n / c

V = 0,195 mmol / 0,1 M

V = 1,95 ml

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. februar 2022 af mathon

\small \small \small \begin{array}{llllrr}&& 0.10\;\frac{mol}{1000\;mL}=0.10\;\frac{mol}{5\cdot \left (200\;mL \right )}=\mathbf{{\color{Red} 0.02}}\;\frac{mol}{200\,mL}\\\\\textup{pufferligning:}\\&& pH=pK_s+\log\left (\frac{n_B}{n_S} \right )\\\\&& 6.5=7.2+\log\left ( \frac{n_B}{n_S} \right )\\\\&& \frac{n_B}{n_S}=10^{6.5-7.2}=0.1995\\\\&& \frac{n_B}{n_S+n_B}=\frac{0.1995}{1.1995}\\\\&& \frac{n_B}{0.02\;mol}=\frac{0.1995}{1.1995}\\\\\\&& n_{Na_2HPO4}=\frac{0.1995}{1.1995}\cdot \left ( 0.02\;mol \right )&=&0.003326\;mol\\\\&& n_{KH_2PO4}=(0.02-0.003326)\;mol&=&0.016674\;mol\\\\\\&& m_{Na_2HPO_4}=\left ( 0.003326\;mol \right )\cdot \left ( 141.96\;\frac{g}{mol} \right )&=&472.159\;mg\\\\&& m_{KH_2PO_4}=\left ( 0.016674\;mol \right )\cdot \left ( 136.07\;\frac{g}{mol} \right )&=&226.883\;mg \\\\\\ \textup{hvor det er}&&\textup{forudsat, at der ikke sker nogen volumen\ae ndring}\\&&\textup{ved tils\ae tning af }Na_2HPO_4\textup{ og }KH_2PO_4.\end{array}


Svar #2
17. februar 2022 af RoniTem14

#1
tak for dit svar, men når jeg ganger 0.003326 med 141.96, og omregner det til mg får jeg 47.2159

Svar #3
17. februar 2022 af RoniTem14

#2 #1
tak for dit svar, men når jeg ganger 0.003326 med 141.96, og omregner det til mg får jeg 47.2159

Undskyld, jeg regnede forkert. Jeg har lige lagt det ind i maple og maple siger at det er 2268mg og ikke 226mg.


Skriv et svar til: Beregne buffer mængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.