Fysik

Hvad er y-koordinaten af pendulets massemidtpunkt?

02. marts 2022 af ElskerCalculus - Niveau: A-niveau

Hej igen.

"Betragt et pendul bestående af en rektangulær plade med længde a=2.12m, bredde b=0.794m og inerti m=13.1kg. Pendulets inertimoment er 20.3kg m2

Pendulet starter med at være i hvile en vinkel θ = 43.7o væk fra lodret. Hvad er y-koordinaten af pendulets massemidtpunkt i startkonfigurationen hvis pendulet lige præcis ikke rammer jorden når de to hjørner passerer lodret?".

Facit her siger 1.84cm men jeg aner vitterlig ikke hvordan.

Vedhæftet fil: skitse.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2022 af Eksperimentalfysikeren

Massemidtpunktet er pladens midtpunkt.

Ophængningspunktets y-koordinat er afstanden fra ophængningspunktet til pladens hjørne. Den lodrette afstand fra ophængningspunktet til massemidtpunktet er halvdelen af pladens længde gange cos(θ).


Svar #2
02. marts 2022 af ElskerCalculus

Jeg tror ikke helt jeg forstår det du skriver.

Jeg tager pladens længde delt med 2 og ganger med cos(theta), dvs.

2.12m/2\cdot \cos(43.7)=0.76m


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2022 af ringstedLC

#2:

\begin{align*} O: &\;(0,a) \\ y_O-y_M &= \frac{a}{2}\cdot \cos(\theta ) \\ y_M &=\;? \end{align*}

Så der er fejl i facitlisten eller #0.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. marts 2022 af ringstedLC


Svar #5
03. marts 2022 af ElskerCalculus

Ud fra det du skriver i #3 får jeg y_M=1.35m.

Opgaven stammer fra en gammel eksamensopgave i fysikkurset jeg læser. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. marts 2022 af Eksperimentalfysikeren

Jeg får y0-yM til 0,76635

y0 får jeg til 2,157

Det giver yM = 1,39.


Svar #7
03. marts 2022 af ElskerCalculus

Interessant. Hvordan regner du y0?

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. marts 2022 af Soeffi

#0. Nedenfor er opgaven løst i Geogebra.


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. marts 2022 af Soeffi

#8. Her er tegningen.

Vedhæftet fil:pendul.png

Svar #10
03. marts 2022 af ElskerCalculus

Vildt nok. så der må være en fejl i facit


Skriv et svar til: Hvad er y-koordinaten af pendulets massemidtpunkt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.