Biologi

Autoklavering

14. marts 2022 af Jose309 - Niveau: B-niveau

Hvorfor autoklaverer vi substrater? - og hvordan kan det sikres at det autoklaverede substrat er sterilt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts 2022 af Christianfslag

Autoklavering, både af substrater eller udstyr, gøres med hensigt på at eliminere ethvert uønsket fremmedlegeme. Autoklavering af et substrat gøres med hensigt på at fjerne kontaminanter der kunne påvirke en proces. Disse kontaminanter kunne evt. være inhibitorer, el.lign.


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. marts 2022 af AngelOneOne

Hej,

Den primære årsag til autoklavering af langt, langt de fleste substrater i mikrobiologi/biologi, er at fjerne uønskede mikroorganismer, ikke at eliminere næringsstoffer, eller inhibitorer. Mange substrater indeholder særlige stoffer der fremmer væksten af en bestemt mikroorganisme, og/eller hæmmer væksten af andre. Det er de selektive vækstsmedier, og her skal de fremmende eller hæmmende stoffer bestemt ikke ødelægges af en autoklavering. Andre indeholder en bred vifte af næringsstoffer, som en stor del af mikroorganismerne kan optage og anvende til vækst og formering, f.eks. PCA (Plate Count Agar).

Ved at autoklavere substraterne i mættet vanddamp, ved 121 ºC, og et tryk på omkring 2 bar i 15 minutter eller mere, sikrer man at substratet (eller udstyret) er sterilt. Det er vigtigt, i særlig grad hvis man ønsker at påvise (eller i særdeleshed ikke at påvise) særlige mikroorganismer. Det kan f.eks. være i fødevarer, hvor man leder efter entero-bakterier (tarmbakterier), som der ikke må være i fødevarer. Her ville det være rigtig uheldigt, hvis ikke substratet var sterilt, og forurenet med f.eks. E. coli bakterier, allerede inden man podede pladerne med prøverne (du ville jo så påvise E. coli i alle prøverne, også selv om den ikke er til stede i selve prøven). Af netop denne grund, fremstilles der også altid en blindprøve for hver flaske substrat man tager i brug. Denne plade podes ikke, og er der vækst på denne efter inkubering, skal man antage at alt substratet fra den flaske har været forurenet, og ikke steriliseret korrekt, og alle resultater der stammer fra plader lavet ud fra denne substrat-flaske, kasseres. Oftes inkuberes alle pladerne man har fremstillet også i normalt 1-2 dage inden de tages i brug, så man kan kassere plader med vækst, da disse så ikke har været sterile (altså petriskålene har været forurenet).

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #3
15. marts 2022 af Jose309

Sikke en god forklaring. Tak Tak!!


Skriv et svar til: Autoklavering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.