Fysik

Henfald neutron og proton - endoterm/exoterm

02. april 2022 af wekwekwok - Niveau: Universitet/Videregående

Hej har læst en artikel i fysik/kemi, hvor der står at:

"henfaldet af en neutron er en exoterm proces. Henfaldet af en proton er derimod en endoterm proces. Det er derfor frie neutroner henfalder, mens frie protoner ikke gør"

hvorfor er dette tilfældet. det er ikke forklaret udfra teksten, hvorfor er det at neutroners henfald er en exoterm proces? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2022 af mathon

β+-henfald – der observeres i protonrige kerner – bruges energi til at omdanne en proton til en neutron, en positron og en elektronneutrino:

{\displaystyle {\mbox{p}}^{+}\rightarrow {\mbox{n}}+{\mbox{e}}^{+}+\nu _{e}}

I modsætning til beta minus-henfald kræver beta plus-henfald energi, idet neutronens masse er større end en protons. Beta plus-henfald kan således ikke finde sted isoleret, men kræver at datterkernens bindingsenergi er højere end moderkernens.

Når β+ er mulig er også elektronindfangning mulig. Det er en proces, hvor en af atomets elektroner (typisk en elektron i den inderste skal) indfanges af kernen:

{\displaystyle {\mbox{p}}^{+}+{\mbox{e}}^{-}\rightarrow {\mbox{n}}+\nu _{e}}

Hvis den tilgængelige energi er mindre end 2mec² er β+ ikke mulig og elektronindfangning er eneste henfaldsmulighed. Man kan læse mere på artiklen elektronindfangning.


Skriv et svar til: Henfald neutron og proton - endoterm/exoterm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.