Matematik

Trigonometriske funktioner, Opgave 401,(Ib Axelsen m.fl)

16. april 2022 af ca10 - Niveau: B-niveau

Tegn grafen for funktionen

f( x ) = 2•sin ( 2x ) + 1              ,       x ∈ [ O ; π ]

Løs grafisk ligningen f( x ) = 0 ( jeg har ikke mulighed for vedhæfte et billed af min tegning)

Så min løsning er:

2•sin ( 2x ) + 1 = 0

2•sin( 2x )        = -1                  

sin( 2x )           =   -1/2  

2x                    =  sin-1 (-1/2)

x                      = sin-1 (-1/2) / 2 = -0,2617

                        = -0,26

( x ) = 0 er vel et retningspunkt på x-aksen og x ∈ [ O ; π ]

så :

x =  -0,26 + π = 2,8797 = 2,9

Det samme som facitlisten side 262 ,

Men facitlisten har to løsninger, x = 1,8 ∨ x = 2,9 

Mit spørgsmål er, hvordan bestemmer man at f( x ) = 0 når x = 1,8

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. april 2022 af peter lind

Se dog din formelsamling. sin(x) = sin(π-x)


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. april 2022 af Anders521

#0 Se vedhæftede billede.

Vedhæftet fil:Sine function.png

Svar #3
16. april 2022 af ca10

Tak for svaret.

Men hvis man ikke bruger Geobra, hvordan bestemmer man så at f( x ) = 0 når x = 1,8,

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. april 2022 af ringstedLC

#3: Tænk over hvordan du løser:

\begin{align*} x^2 &= 4\;,\;x\in\mathbb{R} \\ \Rightarrow x &= \pm \sqrt{4}=\pm 2 \\ \Rightarrow x &\;{\color{Red}\neq}\;\sqrt{4}=2 \end{align*}

"2" er en løsning på ligningen, men det er "-2" også.

På nogenlunde samme måde, når det gælder trig. ligninger:

\begin{align*} \sin(x) &= a\;,\;x\in \left [ \,0\,;{\color{Red} \pi}\, \right ] \\ \Rightarrow \sin({\color{Red} \pi}-x) &= a \\ \Rightarrow x &= \left\{\begin{matrix} \sin^{-1}(a)\\\sin^{-1}(\pi-a) \end{matrix}\right. \\ \Rightarrow x &\;{\color{Red}\neq}\;\sin^{-1}(a) \end{align*}

sinus har perioden πIntervallet for er netop én periode, og derfor har ligningen to løsninger:

\begin{align*} \sin\bigl(\sin^{-1}(a)\bigr)=\sin\bigl(\sin^{-1}(\pi-a)\bigr) &= a \end{align*}


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. april 2022 af ringstedLC


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. april 2022 af ringstedLC

#0:

\begin{align*} \sin(2x) &= -\frac{1}{2}\;,\;x\in\left [ \,0\,;\pi \right ] \\ 2x &= \left\{\begin{matrix} \sin^{-1}\Bigl(-\frac{1}{2}\Bigr) &=& 2\cdot x_1 \\ \sin^{-1}\Bigl(\pi-\left (-\frac{1}{2}\right )\Bigr) &=& 2\cdot x_2 \end{matrix}\right. \\ x &= \left\{\begin{matrix} \frac{1}{2}\sin^{-1}\Bigl(-\frac{1}{2}\Bigr) &=& x_1 \\ \frac{1}{2}\sin^{-1}\Bigl(\pi-\left (-\frac{1}{2}\right )\Bigr) &=& x_2 \end{matrix}\right.\end{align*}

Ogaven svarer til at bestemme den lille blå- og røde vinkel. De er halvdelen af de store vinkler med samme farve. Løsningerne er så i radianer, altså længderne af cirkelbuerne.


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. april 2022 af Anders521

#3 Du kan vel bruge et andet CAS-værktøj. Hvis du vil finde den anden løsning i hånden, kan du bruge hintet i #1. I så fald skal du løse ligningen sin(π -2x) = -½. Dog får jeg svaret x ≈ 1,83 og ikke x = 1,8.


Svar #8
16. april 2022 af ca10

Tak for svaret

jeg ser på det.


Svar #9
17. april 2022 af ca10

ringstdLC løsning forstår jeg ikke

Bestemmelse af x1  (1 / 2) • sin-1 ( - 1/2) = x1 

x1 = -0,26

Bestemmelse af x2.

(1 / 2) • sin-1 (π - ( 1 / 2 ) = x2

Når jeg taster det i Ti -89 Titanium får jeg svaret Error:Non-real result.

Og din figur som du har vedhæftede ved jeg ikke hvordan du er kommet frem til

Anders521 forslag t man skal løse ligningen sin (π - 2x) = - 1 / 2 har jeg prøvet på  i Ti -89 Titanium 

Jeg ville mene at sin-1 burde være den omvendte funktion til sin ved at skrive således

sin-1(sin ( π - 2x ) = sin-1 ( - 1 / 2 ) , så skulle der jo stå

π - 2x = sin-1 (- 1 / 2) men det gør der ikke.

Så mit spørgsmål er, hvordan løser man ligningen sin (π - 2x) = - 1 / 2  da mit forsøg ikke fungerer.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. april 2022 af Anders521

#9

Anders521 forslag t man skal løse ligningen sin (π - 2x) = - 1 / 2 har jeg prøvet på  i Ti -89 Titanium. J eg ville mene at sin-1 burde være den omvendte funktion til sin ved at skrive således  sin-1(sin ( π - 2x ) = sin-1 ( - 1 / 2 ) , så skulle der jo stå π - 2x = sin-1 (- 1 / 2) men det gør der ikke.

...Jeg kender ikke lommeregneren TI-89- Titanium. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. april 2022 af Anders521

#9 I GeoGebra kan ligningen ligningen let løses.

Vedhæftet fil:Sine function1.png

Brugbart svar (0)

Svar #12
17. april 2022 af ringstedLC

#9

Bestemmelse af x2.

(1 / 2) • sin-1 (π - ( 1 / 2 ) = x2

Når jeg taster det i Ti -89 Titanium får jeg svaret Error:Non-real result.

Da "sin-1" er den inverse til "sin", er den kun defineret for de værdier som "sin" kan antage:

\begin{align*} -1 \leq \sin(x) \leq 1 \\1 &< \pi-\tfrac{1}{2} \\\\ \textup{eller: } \qquad \sin(x) &\in \left [ -1\,;1 \right ] \\ \pi-\tfrac{1}{2} &\notin \left [ -1\,;1 \right ] \end{align*}


Svar #13
18. april 2022 af ca10

Man kan ikke se hvordan ringstedLC er kommet frem til vedhæftede billed af enhedscirklen.

Den ene vinkel kan bestemmes

 radiantal = gradtal • π / 180o 

2,9 = gradtal • π / 180o

gradtal = ( 2,9 • 180o) /π = 166,15.

Den anden vinkel kender man jo ikke før end at man har bestemt radiantallet.

Anders521 foreslår at man skal løse ligningen sin (π - 2x) = - 1 / 2, det gør jeg på følgende måde

sin-1 er den omvendte funktion til sin.

sin (π - 2x) = - 1 / 2

sin-1sin(π -2x) = sin-1(-1 / 2)

π - 2x              = sin-1(-1 / 2)

-2x                   = sin-1(-1 / 2) - π

x                       = (sin-1(-1 / 2) - π)) / -2

x                       = (- sin-1(-1 / 2) + π)) / 2

x                       = 1,83 ≈ 1,8

Som er bogens facit.

Men mit spørgsmål er hvordan kommer du frem til at man skal løse ligningen sin (π - 2x) = - 1 / 2

På enhedscirklen er den første løsning: x2 = π - 0,26 =  2,9

Hvor kommer π - 2x fra.

Hvis man skriver

π - 2x =

-2x = -π

x     = (-π) / (-2)

x     = π / 2

Hvis man så fortsætter

π / 2 - x =        , og indsætter den oprindelig x = sin-1 (-1/2) / 2 = -0,2617 = -0,26 i ligningen får man

π / 2 - (- 0,26) = 1,83 men det her er gætteri som så passer med facitlisten.

Er der nogen der kan vise hvordan man kommer frem til x = 1,83

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. april 2022 af Anders521

#13 

 mit spørgsmål er hvordan kommer du frem til at man skal løse ligningen sin (π - 2x) = - 1 / 2

Ved at bruge hintet i #1. 


Svar #15
19. april 2022 af ca10

Anders521, det skriver du i

#3 Du kan vel bruge et andet CAS-værktøj. Hvis du vil finde den anden løsning i hånden, kan du bruge hintet i #1. I så fald skal du løse ligningen sin(π -2x) = -½. Dog får jeg svaret x ≈ 1,83 og ikke x = 1,8.

Tak for svaret


Skriv et svar til: Trigonometriske funktioner, Opgave 401,(Ib Axelsen m.fl)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.