Fysik

Ubestemtheden af en elektron og en proton.

19. april 2022 af VanessaAndersen - Niveau: B-niveau

Hej, jeg er igang med en afleveringsopgave og sidder fast ved denne opgave. Opgaven lyder således: 

a)Ubestemtheden i en elektrons hastighed er 4000 m/s. Find ubestemtheden i position. Sammenlign med diameteren af hydrogenatomet, ca. 10^-10 m.

b) Da intet kan bevæge sig hurtigere end lyset, vil ubestemtheden i en elektrons hastighed ikke kunne være større end 3 · 10^8 m/s. Hvor stor kan ubestemtheden i en elektrons position mindst være? Samme spørgsmål for en proton.

c) Begrund at protonen generelt er bedre lokaliseret end elektronen. 

Der bliver oplyst at man skal benytte den korrekte version af ubestemthedsrelationerne. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. april 2022 af peter lind

Du kan læse om Heisenbergs usikkerhedsrelation på https://da.wikipedia.org/wiki/Heisenbergs_ubestemthedsrelation 

Jeg kalder af typografiske grunde højre side af uligheden for k altså Δx*Δp > k

x er positionen, p = m*v er impulsen. Jeg regner urelavistisk

a) Hvad er Δx når Δv = 4000m/s

b) hvad er Δx når Δv = 3*108 m/s


Skriv et svar til: Ubestemtheden af en elektron og en proton.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.