Matematik

Faktorisere

25. april 2022 af MangeGangeTakForHjælpen - Niveau: C-niveau

Hvordan faktoriserer jeg

x2+4x-12  og 3x2+12x-36

Er der metoder?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. april 2022 af Anders521

#0 Begge udtryk er ens, dog den ene er ganget med 3 på alle led:

3x2 + 12x + 36 = 3·(x2 + 4x + 12)


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. april 2022 af mathon

Når diskriminanten d > 0
og rødderne er r1 og r2
kan
                ax+ bx + c faktoriseres   a·(x - r1)·( x - r2)
            


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. april 2022 af Sveppalyf (Slettet)

Hvis et andengradspolynomium ax2 + bx + c har to rødder r1 og r2, så gælder

ax2 + bx + c = a(x - r1)(x - r2)

Hvis det kun har én rod r, gælder

ax2 + bx + c = a(x - r)2

Hvis det ikke har nogen rødder, så kan det ikke faktoriseres.

Den første har rødderne 2 og -6, så vi har

x2 + 4x - 12 = (x - 2)(x + 6)

Den anden har de samme to rødder, så her har vi

3x2 + 12x - 36 = 3(x - 2)(x + 6)


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. april 2022 af mathon

d = 12- 4·3·(-36) > 0
og  r1 = 2  r2 = -6
kan
                3x+ 12x - 36 faktoriseres   3·(x - 2)·( x + 6)

                x+ 4x - 12 faktoriseres          (x - 2)·( x + 6)


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april 2022 af Eksperimentalfysikeren

Når koefficienterne er hele tal, og koefficienten til x2 er 1, vil produktet af rødderne være lig med konstantleddet, og summen vil være minus koefficienten til x. ±1, ±2, ±3, ±4 og ±6 gårop i -12. så rødderne skal findes imellem dem, hvis der er heltallige rødder. Det skal være et par med modsatte fortegn for at give -12. Summen skal være -4. Det passer med 2 og -6. Det er ikke altid, man kan finde rødderne på denne måde, men det er ofte forsøget værd.


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. april 2022 af Soeffi

I forlængelse af #5: 

Man har en andengradsligning på formen a·x2 + b·x + c = 0 med løsningerne r1 og r2, hvor r1 < r2. At faktorisere venstresiden betyder at lave omskrivningen a·x2 + b·x + c = a·(x - r1)(x - r2). Dette er ensbetydende med: r1 + r2 = -b/a og r1·r2 = c/a. Det er underforstået, at r1 og r2 er hele tal, som man kan gætte sig til.

For x2 + 4x - 12 = 0 har man, at a = 1, b = 4 og c = -12. Dvs. r1·r2 = -12, og da dette er negativ, så har r1 og r2 modsat fortegn. Mulighederne er: r1 = -12 og r2 = 1 eller r1 = -1 og r2 = 12 eller r1 = -6 og r2 = 2 eller  r1 = -2 og r2 = 6 eller  r1 = -4 og r2 = 3 eller r1 = -3 og r2 = 4. Da r1 + r2 = -b/a = -4, så er den eneste mulighed: r1 = -6 og r2 = 2. Dermed er faktoriseringen: x2 + 4x - 12 = (x + 6)(x - 2).


Skriv et svar til: Faktorisere

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.