Fysik

Stjerners rotation, Opgave 4, Side 36, Vejen til Fysik C, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

07. maj 2022 af ca10 - Niveau: C-niveau

Opgave 4

Figuren viser på skitseform resultatet af en fotografisk optagelse på en klar nat. De tre buer viser tre stjerners bevægelse omkring verdensaksen.

Jeg har ikke mulighed for at vedlægge et billed af figuren.

a) Mål i grader den vinkel, stjernerne har drejer, mens billedet blev taget.

Med vinkelmåler har jeg målt på figuren og stjernerne har drejet 46o ..

Det er det samme som facitlisten.

b) Hvor lang tid i minutter tager det stjernerne at dreje èn grad ?

Mit forsøg:

Stjernene drejer 360o på et døgn 

så det tager stjernerne 24 timer • 60 minutter = 1440 minutter at dreje 360o

( 360o / 1440 min ) • 46o = 11,5 minutter at dreje èn grad.

Det passer ikke med facitlisten.

Mit spørgsmål er, hvordan beregner man så hvor lang tid i minutter tager det stjernerne at dreje èn grad ?

c) Hvor lang tid har det taget at eksponerè billedet ?

Jeg har ikke nogen anelse om hvordan, man beregner det ?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. maj 2022 af Soeffi

#0...b) Hvor lang tid i minutter tager det stjernerne at dreje èn grad ?

Det tager 1440 minutter at dreje 360°. Hvor mange minutter tager det at dreje 1°?


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. maj 2022 af ringstedLC

#0

Stjernene drejer 360o på et døgn 

så det tager stjernerne 24 timer • 60 minutter = 1440 minutter at dreje 360o

( 360o / 1440 min ) • 46o = 11,5 minutter at dreje èn grad.

Det passer ikke med facitlisten.

Dine enheder passer ikke sammen:

\begin{align*} \frac{\textup{grader}}{\textup{min.}}\,\cdot \,\textup{grader} &= \frac{\textup{grader}^2}{\textup{min.}}\;{\color{Red} \neq }\;\textup{min.} \\ \end{align*}

så du har opstillet beregningen forkert.


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. maj 2022 af ringstedLC

c) Billedet (op)tages ved at åbne blænden i eksponeringstiden, så lyset fra objekterne kan trænge ind på filmen. Blænden skal derfor være åben i den tid, det tager at dreje 46º.


Svar #4
07. maj 2022 af ca10

Tak for svaret

1440 minutter / 360o = 4,0 min / pr.grad

Det tager stjernerne 4,0 minutter at dreje `en grad

Det samme som facitlisten

c) Hvor lang tid har det taget at eksponerè billedet ?

Eksponering betyder belysning af film, så lang så godt.

I facitlisten står der 183 min, men facitlisten er ikke nogen hjælp.

Mit forsøg:

Stjernerne har drejet 46o mens billedet blev taget og det tager 4,0 minutter at dreje èn grad så

46o • 4,0 min = 184

Så skulle det tage 184 minutter at eksponerè billedet, men det passer ikke med facitlisten.

Mit spørgsmål er, hvordan beregner man at det har taget 183 minutter at eksponerè billedet? 

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. maj 2022 af ringstedLC

#4

Det tager stjernerne 4,0 minutter at dreje `en grad

Det samme som facitlisten

Der står forhåbentlig ikke 4,0 min. i facitlisten. Minutter skrives i heltal og ikke som decimaltal.

c) Der er tale om en afvigelse svarende til 0.25º.

\begin{align*} 45.75^{\circ}\cdot \frac{4\,\textup{min.}}{\textup{grad}} &= 183\,\textup{min.} \end{align*}


Svar #6
07. maj 2022 af ca10

Tak for svaret

I facitlisten side 258 står der

a) ca. 46o , 

b) 4,0 min.

c) 183 min 

Så forfatterne til Vejen til Matematik A2 bruger ikke selv resultatet i a) 46o , til at bestemme hvor lang tid det tager at eksponerè billedet i spørgsmålet i c) de har åbenbart et mere præcist tal. 

Hvordan har du beregnet at afvigelsen er 0,25o så det er 45,75o og ikke 46o der skal anvendes.


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. maj 2022 af ringstedLC

b) facitliste: Det er skuffende.

Afvigelse:

\begin{align*} \frac{\textup{Facit}_{\textup{c}}\cdot \textup{grad}}{\textup{Facit}_{\textup{b}}} &= \\ \frac{183\,\textup{min.}\cdot \textup{grad}}{4\,\textup{min.}} &= 45.75^{\circ} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. maj 2022 af Eksperimentalfysikeren

Jorden drejer lidt mere end 360 grader pr døgn. Den bevæger sig jo rundt om solen. Den er 365,25 soldøgn om turen, men 366,25 stjernedøgn om samme tur. Stjernedøgnet er deerfor lidt kortere end soldøgnet.


Svar #9
08. maj 2022 af ca10

Tak for svaret


Skriv et svar til: Stjerners rotation, Opgave 4, Side 36, Vejen til Fysik C, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.