Kemi

Syre-base

17. maj 2022 af Bellis2012 - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har to spørgsmål

1. spørgsmål:

Hvis man skal definere pH, vil det så være forkert at sige "pH måler surhedsgraden for en vandig opløsning"?

2. spørgsmål:

Hvordan kan man se, om en syre er svag eller stærk ud fra dens formel?

- F.eks. hvordan kan man se, at eddikesyre er en svag syre ud fra dens formel CH3COOH?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2022 af mathon

Definition:
                    pH er minus logaritmen til oxoniumion-koncentrationen

                                      \small \begin{array}{llllll}\textbf{1.}\\& pH=-\log\left ( \left [ H_3O^+ \right ] / \mathrm{M}\right ) \\\\\textbf{2.}\\& pK_s< 0&\Leftrightarrow & \textup{st\ae rk syre}\\& 0<pK_s< 4&\Leftrightarrow & \textup{middelst\ae rk syre}\\& pK_s>4&\Leftrightarrow &\textup{svag syre} \end{array}


Svar #2
17. maj 2022 af Bellis2012

Tak for svaret, men jeg synes ikke helt det besvare minde spørgsmål.

Kan man kun definere pH ved formel? Og kan man kun finde en syres styrke ud fra pKs?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. maj 2022 af mathon

        Ja.


Svar #4
17. maj 2022 af Bellis2012

Et lille sidste spørgsmål.

Slår man pH op i den danske ordbog, står der under betydninger "mål for en vandig opløsnings surhedsgrad". Vil det være okay at nævne det sammen med/som tilføjelse til pH = -log([H3O+]/M)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. maj 2022 af mathon

   Ja - absolut.


Svar #6
17. maj 2022 af Bellis2012

Tusind tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Syre-base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.