Fysik

Ukendt spektrallampe opgave

22. maj 2022 af Augustwoc - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg har endnu en fyisk opgave som jeg har brug for lidt hjælp til. Det ville betyde meget hvis der var nogen der kunne hjælpe. evt bare skriv formlerne. Opgaven er vedhæftet.

Tak på forhånd.

Vedhæftet fil: Ukendt spektrallampe.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2022 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. maj 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll}\\&&&d=\frac{10^6\;\mathrm{nm}}{600}=1666.67\;\mathrm{nm}\\\\&& \textbf{1.}\\&&&\lambda_1=\left (1666.67\;nm \right )\cdot \sin\left (17.4\degree \right )&=&498.401\;\mathrm{nm}\\\\&&& \lambda_2=\frac{\left (1666.67\;\mathrm{nm} \right )\cdot \sin\left (20.6\degree \right )}{2}&=&293.201\;\mathrm{nm}\\\\&&& \lambda_3=\frac{\left (1666.67\;\mathrm{nm} \right )\cdot \sin\left (23.7\degree \right )}{3}&=&223.304\;\mathrm{nm} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll}\\ \textbf{2.}\\&&&E_1=\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{498.401\;\mathrm{nm}}&=&2.488\;\mathrm{eV}\\\\&&& E_2=\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{293.201\;\mathrm{nm}}&=&4.229\;\mathrm{eV}\\\\&&& E_3=\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{223.304\;\mathrm{nm}}&=&5.552\;\mathrm{eV} \end{array}


Svar #4
22. maj 2022 af Augustwoc

Hvilken formel er det du bruger i opgave 2?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. maj 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} && E=h\cdot f=h\cdot \frac{c}{\lambda}\\\\&& E\cdot \lambda=h\cdot c=\left (6.62607\cdot 10^{-34} \;\mathrm{J\cdot s} \right )\cdot \left (2.99792\cdot 10^8\;\mathrm{\frac{m}{s}} \right )=1.98645\cdot 10^{-25} \;\mathrm{J\cdot m} =\\\\&& &\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 1239.84\;\mathrm{eV\cdot nm} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. maj 2022 af Eksperimentalfysikeren

#2 er forkert, hvilket man straks ser, når man sammenligner bølgelængderne med de bølgelængder, der er vist ved spektrene.

Derfor er værdierne i opgave 2 også forkerte.

Formlen, der bruges i første spørgsmål er gitterigningen:

n\lambda = d\cdot sin(\phi)

hvor n i denne opgave er 1, fordi der er tale om spektrets orden, som er 1.


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. maj 2022 af Soeffi

#6...Dvs. formlen burde skrives

n\cdot \lambda = d\cdot sin(\phi_{n,farve})

hvor φn,farve er afbøjningsvinklen for en bestemt farve i en bestemt afbøjningsorden, n?


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. maj 2022 af Eksperimentalfysikeren

Det kan man gøre for at uderstrege sammenhængen mellem n og φ, men det er normalt underforstået.

Jeg vil dog snarere bruge φn,λ, da farve ikke er så godt defineret som bølgelængde. F.eks. er er en del, der omtaler HeNe-laserens lys som orange, men bølgelængden er klart indenfor det område, der officielt er rødt. Forskellige menesker omtaler farver forskelligt.


Skriv et svar til: Ukendt spektrallampe opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.