Matematik

stambrøker

03. juni 2022 af user23849 - Niveau: 8. klasse

hej, er der nogen der ved hvilke af de 20 første stambrøker, der kan omskrives til endelige decimaltal? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2022 af SuneChr

Start en række stambrøker 1/1 1/2 1/3 ... 1/20
Streg 1/3 ud da den ikke dur.
Fortsæt udtyndingen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni 2022 af mathon

Nævneren må kun indeholde primfaktorerne 2 og 5,
hvis stambrøken skal kunne omskrives til en endelig decimalbrøk:

                                \small \small \begin{array}{lllllll} &&\begin{array}{|c|c|c|} \hline \textbf{stambr\o k}&\textbf{primfaktorer}&\textbf{endelig decimalbr\o k}\\\hline \frac{1}{2}&2&0.5\\ \hline \frac{1}{3}&3&\\ \hline \frac{1}{4}&2^2&0.25\\ \hline \frac{1}{5}&5&0.2\\ \hline \frac{1}{6}&2\cdot 3&\\\hline \frac{1}{7}&7&\\\hline \frac{1}{8}&2^3&0.125\\\hline \frac{1}{9}&3^2&\\\hline \frac{1}{10}&\cdot5&0.1\\ \hline \frac{1}{11}&11&\\\hline \frac{1}{12}&2^2\cdot 3&\\\hline \frac{1}{13}&13&\\\hline \frac{1}{14}&2\cdot7&\\\hline \frac{1}{15}&3\cdot 5&\\\hline \frac{1}{16}&2^4&0.0625\\\hline \frac{1}{17}&17&\\\hline \frac{1}{18}&2\cdot 3^2&\\\hline \frac{1}{19}&19&\\\hline \frac{1}{20}&2^2\cdot 5&0.05\\\hline \end{array} \end{array}          


Skriv et svar til: stambrøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.