Matematik

Funktioners grænseopførsel, Opgave 803, Side 236, HF-Tilvalg ( IB Axelsen m.fl)

04. juni 2022 af ca10 - Niveau: B-niveau

Opgave 803

Bestem tallene:

lim f ( x ) ,     lim f ( x ),      lim f ( x )    og    lim f ( x )

x → 0           x → 1            x → 2                 x → -1

hvor

                  x3 - 3 x2 + 4

f ( x ) =      -----------------

                       x - 2 

a)

                    03 -  3 • 02 +4           4

lim f ( 0 ) = --------------------- =    ------- = -2

x → 0                  0 -2                   -2

b)                        

                     13 - 3 • 12 + 4      1 - 3 • 12 +4            2

lim f ( 1 )  = --------------------- = ---------------- =  ------------- = -2

x → 1                   1 - 2                  -1                       -1 

c) 

Bestem tallet:  lim f (x ) 

                       x → 2    

Prøver jeg at løse således:

Først ved at fortage polynomiers division:

                                          ( x3- 3 x2 + 4 ) ( x - 2 ) = x- x - 2

                                            x2 - 2 x2

                                          -------------

                                                 -x2 + 4

                                                 -x2 -2x

                                           ---------------

                                                    -2x +4 

                                                   -2x + 4 

                                                  ------------

                                                     0  +   0

                                                  

Jeg får nu en funktion g ( x )  = x2 - x - 2

          - ( - 1 ) - √ ( -1) 2 - 4 • 1 • 2 )         1 - 3

x1 =      ------------------------------------- =   ------- = -1

                      2 • 1                                     2

          - ( - 1 ) + √ ( -1) 2 - 4 • 1 • 2 )      1 + 3          4

x2 =   ---------------------------------------- = --------- = ------ = 2

                              2                                2              2

Hvis tegner funktionen f og og funtionen g er givet g ( x ) = x2 - x - 2 i et koordinatsystem (jeg kan ikke vedlægge min tegning af grafen  og g ) , men man kan se at  funktionen f og og funtionen g er ens for alle

x ≠ 2. Forskellen er, at g er defineret i 2, mens f ikke er det

Da de to funktioner f og er ens på nær i 2 har jeg bestemt tallet således

lim f ( x ) = lim g ( x ) = g ( 2 ) = 0 

x→ 2         x → 2

( Det passer med facitlisten side 264 at tallet er 0)

Mit spørgsmål er om det er den rigtige måde at bestemme tallet på ?

d)    

                       -13 - 3 • (-1)+ 4        -1 - 3 + 4          0 

lim f (-1 ) =      ----------------------- =  ---------------- = ------ = 0

x → -1                       -1 - 2                  -3                  -3 

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2022 af peter lind

Det er OK


Svar #2
04. juni 2022 af ca10

Tak for svaret


Skriv et svar til: Funktioners grænseopførsel, Opgave 803, Side 236, HF-Tilvalg ( IB Axelsen m.fl)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.