Fysik

Ohms 1. lov og resistor

13. juni 2022 af rycdi - Niveau: B-niveau

Hej, 

Jeg forstår ikke helt hvad Ohms 1. lov den siger. Siger den at hvis en kompnent opfører sig i ifølge Ohms 1. lov, så er den en resistor?

Jeg fortår det ikke, hvad skal der gælde for at en elektrisk komponent er en resistor? Hvorfor er glødepære nu også en resistor?

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2022 af mathon

En resistor opfylder:
                                       \small \begin{array}{llllllll}&& U=R\cdot I\\\\&& R=\varrho\cdot \frac{L}{A}\\\\&& R_T=R_{20}\cdot \left ( 1+\alpha\cdot \Delta T \right ) \end{array}

i et "rimeligt" temperaturinterval.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. juni 2022 af mathon

Glødetråden i en glødepære er en oprullet metaltråd (ohmsk modstand).
Her må der skelnes mellem tilslutningsresistansen og brugsresistansen grundet den høje brugstemperatur.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2022 af Eksperimentalfysikeren

En resistor er en komponent, der er lavet til at have en elektrisk resistans. Enledning har resistans, men er ikke en resistor. En resistor er typisk en cylinder med en ledning i hver ende og konstueret til at have en bestemt resistans.

En glødelampe opfører sig som en resistor. Hvis man forbinder den til en spændingskilde, vil der løbe en strøm, der kan beregnes ud fra Ohms lov. Imidlertid vil strømmen afsætte varme i tråden, hvorfor den opvarmes, så kort tid efter har glødetråden fået større resistans. Hvis man måler på glødelampen med en meget svag strøm, og samtidig varmer den op, kan man måle, at glødetråden har fået større resistans. Man kan f.eks. tage en glødelame til 6V 3W og måle resistansen med en strøm på f.eks. 1mA. Derefter varmer man den op med varmt vand og måler igen. Resistansen er blevet større. Varmer man den med sollys, der er fokuseret på gødetråden ved hjæp af en samlelinse, kan man måle en endnu større modstand.

Der findes komponenter, hvor sammenhængen mellem strøm og spændingsforskel ikke opfylder Ohms lov. Det gælder f.eks. glimlamper. Her stiger spændingen først meget hurtigt ved meget små strømstyrker indtil man år en grænse, hvor spændingen pludselig falder til en lavere værdi, fordi gassen i lampen ioniseres. Her har sammenhængen mellem strøm og spændingsforskel ikke noget at gøre med temperaturen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juni 2022 af ringstedLC

#0

Siger den at hvis en kompnent opfører sig i ifølge Ohms 1. lov, så er den en resistor?

Georg Simon Ohm havde ikke de elektriske komponenter (resistorer, kondensatorer m.m.) som vi har i nutildags. Han målte blot U og I på en række forskellige materialer og fandt derved ud af, at de havde en forskellig R. Resistans er altså afhængigt af materialet.


Skriv et svar til: Ohms 1. lov og resistor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.