Matematik

Please hjælp jeg forstår det simpelthen ikke (procentregning)

14. august 2022 af Lara45 - Niveau: A-niveau

Jeg har vedhæftet opgaven.. Jeg forstår simpelthen ikke hvordan man kommer frem 239 kcal/døgn og 358 kcal/døgn. 

Håber virkelig en kan hjælpe. På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. august 2022 af ringstedLC


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. august 2022 af ringstedLC

\begin{align*}\textup{TDEE} &= \textup{DIT}+\textup{fysisk akt.}+\textup{SEOH}\;,\; \\ \textup{TDEE}_% &= 10\%+15\%+75\%=100\% \\ \textup{DIT} &= \frac{\textup{SEOH}\cdot 10}{75}\approx 239\,\textup{kcal/dg}\;,\;\textup{SEOH}=1789\,\textup{kcal/dg} \\ \textup{fysisk akt.} &= \frac{\textup{SEOH}\cdot 15}{75}\approx 358\,\textup{kcal/dg} \\ \end{align*}


Svar #3
15. august 2022 af Lara45

Tusind tak for hjælpen.

Svar #4
15. august 2022 af Lara45

Men sidder med en lignende opgave og kan ikke få det til at hænge sammen, når jeg fx regner fysisk aktivitet ud på samme måde. Jeg har markeret det med blå, dvs når jeg prøver at regne fysisk aktivitet, så får jeg 294,6 kcal/døgn, hvilket er meget lavere end udregningen i facit.

Håber du eller en anden har mulighed for at forklare.

Mange tak på forhånd.

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. august 2022 af ringstedLC

Vis hvordan du når frem til dit resultat på fys. akt.


Svar #6
15. august 2022 af Lara45

Jeg prøvede bare, at gøre det samme som den anden opgave, så: 

Fysisk aktivitet:\frac{1473*15}{75} = 294 kcal/døgn  

I opgavens facit får de 1841 kcal/døgn.. Det er det jeg ikke forsåtr..


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. august 2022 af mathon

                               \small \begin{array}{lllllll} \textup{TDEE}=\frac{1473\;\mathrm{\frac{\textup{kcal}}{\textup{d\o gn}}}}{0.80}=1841\mathrm{\frac{\textup{kcal}}{\textup{d\o gn}}} \end{array}


Svar #8
15. august 2022 af Lara45

#7 den er jeg med på, men hvorfor dividerer man med 0,80?


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. august 2022 af mathon

Fordi der i denne opgave skal regnes 20% og ikke 25% som i den anden opgave, du henviser til.


Svar #10
15. august 2022 af Lara45

Men det giver stadig ikke mening, hvis jeg bruger den anden fremgangsmåde, som jeg brugte til at få det samme som facit i den første opgave. 

\frac{1473*20}{80}= 368 kcal/døgn. 

Problemet er, at jeg godt kan lide at have en fast måde at beregne det på, da min eksamen er uden hjælpemidler. Jeg ved godt, at der måske ikke er en specifik formel, men er der en bestemt metode man kan bruge hver gang til at løse disse opgaver?

Jeg skal til eksamen om 2 dage, så håber på en lille forklaring/trick til at løse den slags opgaver.

PÅ forhånd tak.  


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. august 2022 af ringstedLC

#10: Det er ikke et problem. Vaner (- gode) er rare at have, da gentagelse er nemt.

Men du kan jo ikke løse alle mulige forskellige spørgsmål med den samme metode.

I #0 vil du "finde" to ubekendte udaf tre led udfra en procentsammensætning og et kendt led. Det gøres som i #2.

I #5 opgives en størrelse EOH og at fys. akt. udgør en procentdel (20%) af TDEE. Du har altså ikke de samme oplysninger:

\begin{align*} \textup{\textit{Hvis} TDEE}=\textup{EOH}+\textup{fys.\,akt.} \\\Rightarrow 100\% &= \textup{EOH}_\%+20\% \\ \textup{EOH}_\% &= 100\%-20\%=80\%=0.8 \\ \textup{TDEE} &= \frac{\textup{EOH}\cdot 100\%}{80\%}= \frac{\textup{EOH}}{0.8}=\frac{1473}{0.8}=1841\,\textup{kcal/dgn} \end{align*}

Bemærk iøvrigt også inden du forsøger at få de samme værdier, at den sidste opgave bruger ord som "estimere" og angiver et interval. Alle disse beregninger er altså lidt svævende.

Jeg kan ikke rigtigt hjælpe dig yderligere, men du må se at få mere styr på ganske almindelig forholds- og procentregning.


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. august 2022 af mathon

                      \small \frac{\left (1473\;\mathrm{\frac{kcal}{d\o gn}} \right )*100}{80}=1841.25 \;\mathrm{\tfrac{kcal}{d\o gn}}


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. august 2022 af mathon

Når \small b= \small 20\% af \small a
haves
                                    \small \small \begin{array}{lllllll}&& a_{rest}=a-0.20a=(1-0.20)\cdot a=0.80\cdot a\\\textup{og}\\&& a=\frac{a_{rest}}{0.80}\left (=\frac{a_{rest}\cdot \mathbf{{\color{Red} 100}}}{80} \right )\quad \left (\textup{og ikke }\frac{a_{rest}\cdot \mathbf{{\color{Blue} 20}}}{80} \right ) \end{array}


Skriv et svar til: Please hjælp jeg forstår det simpelthen ikke (procentregning)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.