Fysik

bølger og amplituden

22. september 2022 af sarania - Niveau: B-niveau

Hej- jeg sidder og tænker på den her opgave, men kan ikke helt overskue hvilke formler jeg skal bruge? nogle forslag, tak:)

Tidevand kan beskrives som en bølge hvor amplituden kan fås ud fra vandstanden ved høj- og lavvande.

a) Hvis forskellen mellem høj- og lavvande er 3 m hvad er så amplituden af bølgen?

b) Hvad er frekvensen af tidevandsbølgen?

c) Bestem bølgelængden ved ækvator.

d) Find udbredelseshastigheden ved ækvator.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2022 af ringstedLC

a) 

\begin{align*} f(t) &= A\cdot \sin\bigl(\omega \cdot t+\varphi )+d\quad,\;\textup{formel (118)} \\ f_{maks}(t) &= A+d\;,\;\sin_{maks}\bigl(\omega \cdot t+\varphi )=1\\f_{min}(t) &= -A+d\;,\;\sin_{min}\bigl(\omega \cdot t+\varphi )=-1\\ \Rightarrow f_{maks}(t)-f_{min}(t) &=A-(-A)=2A \end{align*}

b)

\begin{align*} \textup{Svingningstid}:T &= t_2-t_1=\frac{2\,\pi}{\omega },\;\textup{formel (119)} \\ \textup{Frekvens}:f &= \frac{1}{T} \end{align*}

c) og d) Mangler oplysninger!


Svar #2
22. september 2022 af sarania

Mange tak, men jeg forstår faktisk stadigvæk ikke, hvilke værdier der skal bruges for at beregne amplituden ud. Skal jeg bare gane 2 med 3?


Svar #3
22. september 2022 af sarania

Ift. c og d er det alt oplysninger jeg har fået:(


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. september 2022 af ringstedLC

#2: Der er højvande ved fmaks og lavvande ved fmin. Forskellen er 3 m = 2A.


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. september 2022 af mathon


Skriv et svar til: bølger og amplituden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.