Matematik

Trigonometriske funktioner: MODELLERING

13. juni 2019 af MDHF (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle. 

Jeg leder efter et modellerings eksempel til trigonometriske funktioner, som kan bruges til min mundtlige eksamen. Altså f.eks. i henhold til bølgerhøjder, sol eller andet. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. juni 2019 af mathon

I en model kan længden af dagen i Alaska som funktion af tiden t beskrives ved:

f(t)=6,61*sin(0,0167*t-1,303)+12.2

Her er t større end eller lig med 0 og mindre end eller lig med 365. f(t) er dagens længde i timer til tidspunktet t målt i døgn efter 1. januar 2011.


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. juni 2019 af mathon

Om en harmonisk svingning f(t)=a\cdot \sin (\omega\cdot t + \phi) vides følgende:

Svingningstiden: T = 12 s

Amplituden: a = 5,3

Faseforskydningen: \phi =0

Du skal bestemme vinkelhastigheden \omega og frekvensen f.

Hvor lang tid er 3 perioder?

Opstil en funktionsforskrift f(t) for svingningen.

Du skal afbilde 3 perioder i et koordinatsystem.


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. juni 2019 af mathon

Tidevandet antages at følge en harmonisk svingning. Et bestemt sted har man målt forskellen mellem høj- og lavvande til 1,5 meter.

Tidevandet skifter hver 6. time, således at 6 timer efter et højvande er det lavvande og omvendt.

Fastlæg størrelsen af svingningens amplitude a.

Fastlæg vinkelhastigheden \omega, svingningstiden T og frekvensen f.

Man ønsker grafisk at præsentere vandstanden i havnen som funktion af tiden.

Stedet er en havn, hvor middelvandstanden er 4,5 meter. Begyndelsestidspunktet for den grafiske afbildning skal være kl. 00:00. Klokken 02:30 måles en vandstand på 4 meter. Samtidig har man observeret, at vandstanden er stigende.

Opstil og afbild et funktionsudtryk, der viser svingningen i vandstanden inden for et døgn, hvor begyndelsestidspunktet skal være kl. 00:00.


Skriv et svar til: Trigonometriske funktioner: MODELLERING

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.