Fysik

Gravitationskraft

01. oktober 2022 af sabrina132 - Niveau: A-niveau

Hej sp

Jeg har lidt bøvl med disse opgaver. Er der nogle der kan hjælp med dem?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2022 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2022 af peter lind

a) benyt at m*v2/r = centrifugalkraften i en jævn cikelbevæelse

b) 2πr/t = v

c) brug formlen for gravitationsloven


Svar #3
01. oktober 2022 af sabrina132

#2 

Vil du tjekke om jeg har lavet dem rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. oktober 2022 af peter lind

det ser rigtigt ud


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2022 af ringstedLC

#3: Jeg synes du roder rundt i det ved først at beregne grav.-kraften for så at beregne vinkelhastigheden og så endelig farten.

Du bruger altså beregnede og derfor afrundede værdier for at komme frem til resultatet.

a) Ryk lidt rundt på formlerne, reducér og indsæt først oplyste værdier, når du har en relevant formel:

\begin{align*} v &= \sqrt{\frac{F\,r}{m}}=\sqrt{G\cdot \frac{m\,M}{r^2}\cdot \frac{r}{m}}=\sqrt{G\cdot \frac{M}{r}} \\ v &= \sqrt{6.67\cdot 10^{-11}\,\frac{\textup{m}^3}{\textup{kg\,s}^2}\cdot \frac{5.976\cdot 10^{24}\,\textup{kg}}{3.844\cdot 10^8\,\textup{m}}} =\sqrt{\frac{6.67\cdot 5.976\cdot 10^{5}}{3.844}\cdot \frac{\textup{m}^2}{\textup{s}^2}} \\ v &= 1018.3\,\tfrac{\textup{m}}{\textup{s}}\approx 3666\,\tfrac{\textup{km}}{\textup{t}} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. oktober 2022 af ringstedLC

b) Igen en omvej over beregnede og her for voldsomt afrundede værdier:

\begin{align*} T &= \frac{2\,\pi}{\omega }=2\,\pi\sqrt{\frac{m\,r}{F}}\;,\;\omega=\sqrt{\frac{F}{m\,r}} \\ &= 2\,\pi\sqrt{\frac{m\,r}{G\cdot \frac{m\,M}{r^2}}}=2\,\pi\sqrt{\frac{r^3}{G\,M}} \\ &= 2\,\pi\sqrt{\frac{\bigl(3.844\cdot 10^8\,\textup{m}\bigr)^3}{6.77\cdot 10^{-11}\,\frac{\textup{m}^3}{\textup{kg\,s}^2}\cdot 5.976\cdot 10^{24}\,\textup{kg}}} =2\,\pi\sqrt{ \frac{3.844^3\cdot 10^{\,8\,\cdot\,3+11-24}}{6.77\cdot 5.976} \cdot \frac{\textup{m}^3\,\textup{s}^2} { \frac{\textup{m}^3} {\textup{kg}}\,\textup{kg}}} \\ T &= 2371847\,\textup{s}\approx 27.5\,\textup{dgn} \\ T &\;{\color{Red} \neq }\;\frac{2\,\pi}{3\cdot 10^{-6}\,\textup{Hz}}=2094395\,\textup{s}\approx 24.2\,\textup{dgn} \end{align*}


Skriv et svar til: Gravitationskraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.