Kemi

Kemi Hjælp

13. oktober 2022 af Anonym8000 - Niveau: Universitet/Videregående

Opgave 3: Betragt følgende to ligevægte, der er relevante for en opløsning af Ag3PO4 i vand:

Ag3PO4 (s)  ligevægtspil 3 Ag+ (aq) + PO43-(aq) (I)

PO43- (aq) + H2O (l) ligevægtspil OH- (aq) + HPO42- (aq) (II)

Nødvendige Ksp og Ka værdier kan findes i Tabellerne 4.4 og 4.1.

a) Beregn pH i en mættet opløsning af Ag3PO4 ved T = 298K under hensyntagen til ovenstående to reaktioner (hint: bestem ligevægtskonstanten for reaktion (II), og kombiner derefter de to reaktioner til én, og bestem ligevægtskonstanten for den kombinerede reaktion ud fra ligevægtskonstanterne for (I) og (II)).

b) Argumenter ud fra resultatet i a) og data i Tabel 4.1 at det ikke er nødvendig at tage hensyn til OH- bidraget fra reaktion (III).

                                             HPO42- (aq) + H2O (l) ligevægtspil OH- (aq) + H2PO4- (aq) (III)

(tabellen er i vedhæftet fil)

Vedhæftet fil: Tabel.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2022 af Heptan

K_s_p = [Ag^+]^3 \cdot [PO_4^{3-}] \\ \\ K_b_3 = \frac{[OH^- ][HPO_4^{2-}]}{[PO_4^{3-}]} \\

Benyt at:

K_b_3 = \frac{10^{-14}}{K_a_3}

og stofbevarelsen:

[Ag^+]= 3\cdot[PO_4^{3-}]+3\cdot[HPO_4^{2-}]

og ladningsbevarelsen:

[H^+]+[Ag^+]= 3\cdot[PO_4^{3-}]+2\cdot[HPO_4]^{2-}]+[OH^-]

og vands ionprodukt:

[H^+][OH^- ]=10^{-14}

pH=-\log [H^+ ]

Løs de 7 ligninger.


Skriv et svar til: Kemi Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.