Matematik

Kæderegel eller produktregel

05. november 2022 af sabrina132 - Niveau: A-niveau

Hej sp

Hvonår bruger man kædereglen, og hvornår bruger man produktreglen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2022 af MentorMath

Hej. Kædereglen bruges ved differentiation af en sammensat funktion, mens produktreglen bruges når man differentierer et produkt af to funktioner.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. november 2022 af MentorMath

Eksempelvis kunne man have en funktion:

f(x) = sin(3x+2)

Vi kan se, at funktionen er en sammensat fkt. da sinusfunktionen virker på en anden funktion. Vi kan derfor bruge kædereglen.

Indre fkt.: y = 3x+2 => y' = 3

Ydre fkt.: z = sin(y) => z' = cos(y)

Dvs.

f '(x) = cos(3x+2)*3

______________________________________________________________________________________

Hvis vi derimod har en funktion, der består af et produkt af to funktioner(to funktioner ganget sammen), så er det produktreglen der bruges. Du burde gerne kunne finde reglerne i en formelsamling:)


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. november 2022 af oppenede

Man bruger kædereglen, når man differentierer en funktion med formen f(g(x))
Man bruger produktreglen, når man differentierer en funktion med formen f(x)g(x)


Skriv et svar til: Kæderegel eller produktregel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.