Matematik

Hjælp

11. november 2022 af Mikkel319 - Niveau: C-niveau

For en bestemt dieselbil skal man betale 6060 kr. om året i ejerafgift. Desuden er udgiften til diesel 0,43 kr. pr. kørt kilometer.

a) Bestem den samlede årlige udgift til ejerafgift og diesel, hvis man kører 15 000 km

på et år. Opstil en formel, der beskriver den samlede årlige udgift y kr. til ejerafgift og diesel, hvis man kører x km på et år.

For en tilsvarende benzinbil kan den samlede årlige udgift til ejerafgift og benzin beskrives ved formlen y-0,69-x+3540,

hvor y er den samlede årlige udgift i kr., hvis man kører x km på et år.

b) Hvor mange km skal man køre på et år, før dieselbilen er den billigste?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2022 af Moderatoren

Se: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1893338 eller beskriv dine problemer med opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllllll} \textbf{a)}\\& \textup{Ejerafgift + dieselforbrug:}&\left (15000\cdot 0.43+6060 \right )&\textup{kr}&\textup=&12\,510\\\\&\textup{Formel for }x\textup{ km:}\\&&y=0.43x+6060\\\\\\ \textbf{b)}\\& \textup{km-gr\ae nse:}\\&&0.69\cdot x+3540=0.43x+6060\\\\&& x=9693 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. november 2022 af Eksperimentalfysikeren

Start med at stille a) op som købmandsregnskab:

Ejerafgift pr år                                              6060,00kr

Kørt      15000km á 0,43kr = 15000*0,43kr =  6450,00kr

Ialt                                                            12510,00kr

Så har du svaret i a)

Gør det samme i b). Her skal du så skrive x i stedet for 15000km. Du kan så ikke regne tallene ud, men får et udtryk, hvor x indgår.


Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.