Fysik

Er kraftspænding det samme som effektivspændingen?

27. november 2022 af inaktiv - Niveau: A-niveau

Jeg skal beregne I_{max} for en vandvarmer der er koblet til to faser, men jeg er lidt i tvivl om hvordan jeg kan være sikker på at jeg har fået opgivet effektivspændingen, når det er 400 V der er tale om i et varmelegme.

Er det i øvrigt trefaset vekselstrøm, når der er r,s, t og 0-faser? Hvordan kan man argumentere for det?

Herer varmelegemets forbindelse til de to faser


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2022 af ringstedLC

Faserne rod, stamme og top er de tre faser. Det er gamle betegnelser for L1, L2 og L3. "0" er ikke en fase.

Det lyder rigtigt, at effektivspændingen er 400 VAC.

\begin{align*} I &=\frac{U}{R} \\ I_{maks} &= \frac{U_{maks}}{R}=\frac{U_{eff}}{R}\cdot (...) \end{align*}


Svar #2
27. november 2022 af inaktiv

Okay, hvad sker der så hvis varmelegmet yderligere kobles til roden og til 0-ledningen, altså den kobles til alle ledninger?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. november 2022 af Eksperimentalfysikeren

Det varmelægeme, der er vist, har kun to ledninger. Det kan derfor kun kobles til to af faserne ELLER en fase og nul. Spændingsforskellen mellem en fase og nul er 230V i et 400V net.


Skriv et svar til: Er kraftspænding det samme som effektivspændingen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.