Matematik

Ligedannet trekanter

02. januar 2023 af Helena55 - Niveau: 8. klasse
Nogle der kan forklare hvad ligedannet trekanter er?

Er på gensyn:)

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2023 af SuneChr

To trekanter ΔABC og ΔA1B1C1 er ligedannede hvis og kun hvis
A = A1     B = B1     C = C1       k·|AB| = |A1B1|      k·|AC| = |A1C1|     k·|BC| = |B1C1|  hvor k > 0
og alt er opfyldt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. januar 2023 af ringstedLC

 Kilde: Wikipedia, multiplikationsfaktor.

De to trekanter er ligedannede, da de har vinkel tilfælles og forholdet mellem vinkelbenene i hver af trekanterne er det samme:

\begin{align*} \frac{AB}{BC}=\frac{6+3}{3+1.5} &= 2=\frac{3}{1.5}=\frac{BE}{BD} \\ \frac{AB}{BE}=\frac{6+3}{3} &= 3=\frac{3+1.5}{1.5}=\frac{BC}{BD} \end{align*}

Det kan bruges til bestemmelse af den ubekendte AC:

\begin{align*} \frac{AC}{DE} &= 3 \\ AC &= 3\cdot DE=... \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. januar 2023 af Eksperimentalfysikeren

At to polygoner er ligedannede betyder, at de

1) har det samme antal vinkler

2) Ensliggende vinkler i de to polygoner er lige store og

3) Forholdet mellem ensliggende sider er det samme for alle par af sider.

For trekanter gælder, at 1 er opfyldt, fordi der er tale om en trekant, og hvis 2 er opfyldt, så er 3 også opfyldt og omvendt.

Er aflangt rektangel og et kvadrat opfylder 1 og 2, men ikke 3. En rhombe, der ikke har rette vinkler og et kvadrat opfylder 1 og 3, men ikke 2.


Skriv et svar til: Ligedannet trekanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.