Kemi

En vandig opløsning af 0,1 M phosphorsyre, som justeres til pH 2,12, indeholder

17. januar kl. 16:29 af simsalabimm - Niveau: Universitet/Videregående

Er der en sød sjæl der kan fortælle mig hvordan man kommer frem til svaret her?

"En vandig opløsning af 0,1 M phosphorsyre, som justeres til pH 2,12, indeholder..."

Svaret er: 0,05 M phosphorsyre og 0,05 M dihydrogenphosphat.

Det noget at gøre med korresponderende syre og base bar tror jeg, men kan ikke sætte mere ord på det end så

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar kl. 20:15 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{Pufferligningen:}\\&& pH=pK_s+\log\left ( \frac{\left [ B \right ]}{\left [ S \right ]} \right )\\\\&& 2.12=2.12+\log\left ( \frac{\left [H_2P{O_4}^- \right ]}{\left [ H_3PO_4 \right ]} \right )\\\\&& \log\left ( \frac{\left [H_2P{O_4}^- \right ]}{\left [ H_3PO_4 \right ]} \right )=0\\\\&& \frac{\left [H_2P{O_4}^- \right ]}{\left [ H_3PO_4 \right ]}=10^0=1\\\\&& \frac{\left [H_2P{O_4}^- \right ]}{0.1-\left [H_2P{O_4}^- \right ]}=1\\\\&& \left [H_2P{O_4}^- \right ]=0.1-\left [H_2P{O_4}^- \right ]\\\\&& 2\left [H_2P{O_4}^- \right ]=0.1\\\\&& \left [H_2P{O_4}^- \right ]=\frac{0.1}{2}=0.05\\\\&& \left [ H_3PO_4 \right ]=\left [H_2P{O_4}^- \right ]=0.05\;\mathrm{M} \end{array}


Skriv et svar til: En vandig opløsning af 0,1 M phosphorsyre, som justeres til pH 2,12, indeholder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.