Biologi

Mutationer!

03. februar kl. 18:47 af jajajajajajajajaaaaj - Niveau: A-niveau

Hej! Fik dette spørgsmål til en biologi essay:

"Er mutationer farlige? og hvorfor?" 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar kl. 18:57 af ringstedLC

Nogle mutationer er farlige, andre er ikke farlige og resten er alt derimellem.

Læs om forskellige mutationer og deres betydning for fx mennesker.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. februar kl. 23:26 af AngelOneOne

Hej,

Mutationer kan være gavnlige, hvis de f.eks. gør, at cellen kan pluselig kan danne et protein, enzym, eller lignende, som giver cellen en fordel. Det kunne f.eks. være at en celle normalt kun kan nedbryde glucose, men pluselig også kan nedbryde fructose. Så har den en fordel over de celler der kun kan nedbryde glucose.

Mutationer kan også være skadelige, hvis de f.eks. gør at et nødvendigt protein, enzym, eller lignende ikke længere kan dannes. Det kunne f.eks. være, hvis en celle mistede evnen til at danne enzymet katalase, og dermed ikke kunne nedbryde hydrogenperoxid (H2O2). Det er et restprodukt af flere nedbrydningsprocesser i menneskekroppen, og hvis cellerne mister evnen til at nedbryde det, vil de oxidere cellen, hvilket er skadeligt for cellen. Det kan også være en mutation der gør, at cellen udvikler sig til en kræftcelle.

Langt de fleste mutationer, er enten så små, bliver repareret af cellernes reparationsmekanismer, eller sker på områder i genomet som er inaktive, så de ingen effekt har, hverken gavnlige eller skadelige.

Mutationer er en del af den genetiske variation, og en af måderne hvorved celler kan tilegne sig nye 'færdigheder', eller få ødelagt evnen til at fremstille noget (kan også være at cellen begynder at fremstille stoffer der er farlige, eller bliver 'syg' - bliver til en kræftcelle f.eks.).

Mutationer kan påvirke både kropsceller (somatiske mutationer) og kønsceller (gametiske mutationer). De somatiske mutationer påvirker individet (f.eks. kræft), og de gametske mutationer gives videre til afkommet (f.eks. Downs Syndrom). Mutationer kan påvirke gener i DNA (genmutation), eller kromosomstrukturen (kromosommutation).

Mutationer sker ofte spontant uden nogen påviselig ydre årsag, men de kan også fremkaldes ved hjælp af mutagener som fx ioniserende stråling (f.eks. UV-stråling, eller radioaktiv stråling) og mutationsfremkaldende kemiske stoffer (f.eks. tjære i cigaretter, eller aflatoksiner fra skimmelsvampe på frugter).

Det er vigtigt at notere, at selvom ordet 'mutation' meget ofte tilskrives en negativ betydning, så er langt de fleste mutationer i celler uden nogen nytte for cellen. Få af dem giver enten en fordel (ny færdighed) eller en ulempe (mistet færdighed/defekt færdighed).

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Mutationer!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.