Fysik

Lydintensitet og lydniveau. Vejen til Fysik AB1, Opgave 104, Side 153, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

12. februar 2023 af ca10 - Niveau: B-niveau

En person hører stor musik med lydintensiteten 2,2 • 10-4 W / M2

a) Hvilket lydniveau i dB svarer det til ?

Lydintensiteten l = 2,2 • 10-4  og  l0 = 10-12

indsættes i formlen

                                     2,2 • 10-4

L = 10 • log -------- =  ------------------- = 83,4 dB ≈ 83 dB

                     l0               10-12

Det samme som i facitlisten side 285.

Lydintensiteten sættes op til det tidobbelte.

b) Hvad er lydniveauet i dB nu ?

10 • l 

                     10 • 2,2 • 10-4

L = 10 • log ----------------------- = 93,42 dB ≈ 93 dB

                            10-12

I facitlisten side 285 er øsningen 86 dB

Mit spørgsmål er, hvad gør jeg forkert ?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. februar 2023 af Eksperimentalfysikeren

Det er facitlistens forfatter, der ikke kan læse. Der står ikke "dobbelte", men "tidobbelte", altså ikke en faktor 2, men en faktor 10. En faktor 2 giver et tillæg på 3dB, mens en faktor 10 giver et tillæg på 10dB, så dit svar er korrekt.


Svar #2
12. februar 2023 af ca10

Tak for svaret


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. februar 2023 af ringstedLC

b) Måske: "Lydintensiteten sættes op til det dobbelte...":

\begin{align*} L &= 10\cdot \log\left ( \frac{2\cdot 2.2\cdot 10^{-4}}{10^{-12}} \right ) \\ &= 10\cdot \log\left ( 4.4\cdot 10^{8} \right ) \\ L &= 10\cdot \bigl(\log(4.4)+8 \bigr)=86\,\textup{dB} \end{align*}

Husk enheder, også i mellemregninger.


Svar #4
13. februar 2023 af ca10

Tak for svaret

Jeg forstår ikke omregningen i det tredje ligheds tegn

L = 10 • log ( 4,4 • 108 )

L = 10 • (log ( 4,4 ) + 8 )

Hvorfor kun log til tallet 4,4 og hvor kommer tallet  8 fra ?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. februar 2023 af ringstedLC

\begin{align*} \log\left ( a\cdot b \right ) &= \log(a)+\log(b) \\ \log(10^n) &= n\cdot \log(10)=n \end{align*}


Svar #6
13. februar 2023 af ca10

Jeg burde have set i formelsamlingen inden jeg stillede spøgsmålet, så havde jeg forstået svaret i #4.

Tak for svaret


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. februar 2023 af lene14

Hej RingstedLC

Det er sikkert helt forkert at skrive her, men jeg har brug for din hjælp til et andet problem. Jeg har skrevet et indlæg for lidt siden i en gammel tråd. Jeg vil være meget taknemmelig, hvis du vil kikke på det. 

Mvh. Lene


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. februar 2023 af ringstedLC

#6

Jeg burde have set i formelsamlingen inden jeg stillede spøgsmålet, så havde jeg forstået svaret i #4.

Tak for svaret

Ovenstående kunne "spare" meget af SP's serverplads, hvis alle gjorde det.

Ironi kan forekomme ...

Brug denne oplevelse som en reminder til aldrig at glemme din ven, FS.

PS. Jeg er lidt nysgerrig på, om du fandt "fejlen" i b) med de 86 dB.


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. februar 2023 af ringstedLC

#7: Der er ihvertfald ingen grund til det.

På startsiden vises al aktivitet i de indlæg som jeg har deltaget i, så jeg ser begge dine "svar" samtidigt..


Svar #10
14. februar 2023 af ca10

Mit  svar i #6 var ikke ment som ironi jeg beklager hvis du i dit svar #8 har opfattet det således.

Jeg har vedhæftet en fil som er en indscanning af spørgsmålet i opgave 104 især vedrørende b) og facitlistens svar. Det burde jeg have gjort fra starten så havde vi sparet tid. Jeg ved ikke om der er en fejl i opgaven eller det er en fejl i facitlisten.

Til : Svar #7 Lene14

Hvis du har et problem med en opgave og henvender til en person der har svaret på mit spørgsmål, så opret dit eget  spørgsmål, og ikke i forbindendelse med besvarelser på mit spørgsmål.

Tak for svaret

Vedhæftet fil:Scan_20230214.png

Brugbart svar (1)

Svar #11
14. februar 2023 af ringstedLC

#10 Du kan se helt bort fra bemærkningen for det gjorde jeg bestemt ikke. DEt krote af det lange; husk FS!

Opg./facit: Det ved jeg heller ikke, men som jeg ser det, har du løst opgaven rigtigt.

Vend endelig tilbage, når den er rettet.


Svar #12
14. februar 2023 af ca10

Tak for svaret


Skriv et svar til: Lydintensitet og lydniveau. Vejen til Fysik AB1, Opgave 104, Side 153, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.