Fysik

Halvåbent rør, Grundsvingning, Bølgelængde og Frekvens, Vejen til Fysik AB1, Opgave 109, Side 153 (Knud Erik Nielsen og Esperfogh)

17. februar 2023 af ca10 - Niveau: B-niveau

109. Denne opgave handler om et halvåbent rør med længden 0,65 m,

a) Tegn en skitse, der viser knuder og buge for rørets grundsvingning. Antag at der er bug i rørets mundning.

I den vedhæftede fil ses min skitse og desuden ses teksten vedørende opgave 109 og tilhørende facit.

Mit spørgsmål er om min skitse er korrekt, da der ikke i facitlisten er et billed af skitsen ?

b)  Bestem bølgelængde og frekvens for grundtonen.

Bølgelængde: 

= 1 / 2 • λ    ⇔  λ = 2 • l ⇔   λ  = 2 • 0,65 m = 2,6 m

Frekvens:

Lydens hastighed v er 340 m/s

        v              340 m / s

f = --------- = ------------------ =  130,76 Hz  =  131 Hz

        λ                2,6 m

Det samme som i facitlisten.

c) 

1. Overtone:

l  =  3 / 4  • λ      ⇔         λ  =  4 / 3 • l       ⇔          λ   = 4 / 3 • 0,65 m = 0,87666 m  =  0,87 m

Frekvens: 

           v                       340 m / s

f = -------------- =  -----------------------------  =  392,307 Hz   =   392 Hz 

           λ                  ( 4 / 3 ) • 0,65 m

Det samme som i facitlisten

2. Overtone:

l = 5 / 4 • λ   ⇔  λ • 4 / 5 • l  = 4 / 5 • 0,65 m = 0,52 m

Frekvens:

           v                     340 m/s

f = -------------- = --------------------------- =  653,86 Hz = 654 Hz

          λ                  ( 4 / 5) • 0,65 m

Der er ikke noget svar i facitlisten på bølgelængde og frekvens.

Mit spørgsmål er om min bestemmelse af bølgelængde og frekvens er rigtig ?

På forhånd tak


Skriv et svar til: Halvåbent rør, Grundsvingning, Bølgelængde og Frekvens, Vejen til Fysik AB1, Opgave 109, Side 153 (Knud Erik Nielsen og Esperfogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.