Fysik

Beregn leders sluttemperatur

19. marts kl. 17:13 af Martin3007 - Niveau: B-niveau

I= 50[A]; S=10mm2; Begyndelsesmodstanden= 8,75 mΩ (Ved 20 celsius)

Forud for opgaven har jeg beregnet kablets længde på følgende måde

R=resitivitet × længden/tværsnitsarealet

jeg kommer frem til 5 meter

jeg har derefter beregnet effekttabet

P=R×I2

her får jeg 0,4375 [W]

det må gælde for 1 meter og ganger derfor op med 5 pga. før udregnede længde og får 2,1875 [W]

Nu til opgaven jeg ikke helt kan gennemskue hvordan jeg skal løse.

Opgaven.

Der svejses i 240 minutter og kablets modstand stiger til 0,0112 ohm.

Beregn kablets sluttemperatur.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts kl. 17:43 af peter lind

Du må slå tempereturkoeffeicenten α op i en tabel. du får så

R(1+α*t) = R+ 0,0112 Ω


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. marts kl. 18:30 af ringstedLC

Din tabseffekt er ikke rigtig:

\begin{align*} P_{tab} &= R\cdot I^2 \\ &= 8.75\cdot 10^{-3}\,\Omega \cdot \bigl(50\,\textup{A}\bigr)^2 \\ &= 8.75\cdot 10^{-3}\,\Omega \cdot 2.5\cdot 10^{3}\,\textup{A}^2 \\ P_{tab} &= 8.75\,\Omega \cdot 2.5\,\textup{A}^2=21.9\,\textup{W}\end{align*}


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. marts kl. 19:35 af ringstedLC

\begin{align*} R\cdot \bigl(1+\alpha \,T\bigr) &= R+0.0112\,\Omega \\ R+R\,\alpha \,T &= R+11.2\;\textup{m}\Omega \\ T &= \frac{11.2\;\textup{m}\Omega}{R\,\alpha} \\ &= \frac{11.2\;\textup{m}\Omega}{8.75\;\textup{m}\Omega\cdot 4.04\cdot 10^{-3}\,\textup{K}^{-1}} &&,\;\textup{https://en.wikipedia.org, electrical resistivity} \\\\ T &= ...\;\textup{K}=...\,^{\circ}\,\textup{C} \end{align*}


Svar #4
21. marts kl. 10:29 af Martin3007

Tusind tak rindstedLC, men jeg forstår ikke helt hvorfor du omskriver til mΩ og hvor 4,04 kommer fra?

Når jeg slår α op kan jeg se den hedder 16,6?

Jeg forstår du sætter den øgede resistans in i tælleren og begyndelses resistanten ind i nævner og ganger begyndelses resistanten med længdeudv. koefficienten (16,6). Resultatet giver bare ikke mening for mig

11,2/8,75×16,6 = 0,077108


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. marts kl. 20:51 af ringstedLC

Enhederne skal passe sammen, så én af størrelserne skal laves om.

"α" er temperaturkoefficienten for resistansen af kobber, - se linket.


Skriv et svar til: Beregn leders sluttemperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.